Deze Bij Weinigen Bekende Vrouw Redde Het Leven Van 150 Kinderen Door Te Doen Alsof Ze Hun Moeder Was - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze Bij Weinigen Bekende Vrouw Redde…
Ecologische Superhuizen Gemaakt Van Modder En Plastic Die Zijn Bestand Tegen Aardbevingen En Brand 31 Reclame-ideeën Waarvan Je Niet Kunt Ontkennen Dat Ze GENIAAL Zijn

Deze Bij Weinigen Bekende Vrouw Redde Het Leven Van 150 Kinderen Door Te Doen Alsof Ze Hun Moeder Was

Door Skip Tromp de Haas
4.648
Advertisement

Misschien zijn er een paar die van haar afweten, maar de moed die deze vrouw had stelde haar in staat om talloze mensenlevens te redden tijdens een van de donkerste perioden in de geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog.

Marion Pritchard werd geboren in Amsterdam op 7  november 1920 in Nederland en komt uit een vooraanstaande welgestelde familie. Marion moest de terreur van de Nazi's het hoofd bieden toen ze nog maar 19 jaar oud was en Duitse troepen Nederland binnenvielen. Maar voor Marion was het niet genoeg om zich bij het Verzet te scharen, want het lot had voor haar een veel zwaardere en moeilijkere taak in petto. Namelijk zich ontfermen dus redden van meer dan 150 kleine mensenlevens...

Enkele maanden nadat de Duitsers Nederland binnenvielen kwam Marion in de gevangenis terecht omdat ze protesteerde tegen het Naziregime.

Toen ze werd vrijgelaten werd ze ooggetuige van een gebeurtenis die haar leven veranderde. Ze zag hoe joodse kinderen werden opgepikt en in een vrachtwagen werden gesmeten, alsof het iets was waarmee je zou gooien.

Advertisement

Die scene bleef op het netvlies staan van Marion die nooit meer zou toelaten dat zoiets dergelijks zou gebeuren...

... en dus ging ze naar weeshuizen om voor joodse kinderen te zorgen. Ze deed alsof ze een ongehuwde moeder was!

Omdat Marion niet van joodse komaf was, geloofden ze haar verhaal. De geredde kinderen bleven uit handen van de Nazi's die hen wilden vangen.

Advertisement

Tot aan het einde van de oorlog ging Marion door met het helpen van joden, van wie het merendeel kinderen waren. Ze redde meer dan 150 zielen.

In 1981 kreeg ze van het Israeli Holocaust memorial naam “righteous among the nations,"

Na de oorlog trouwde ze met de Amerikaan Anton Pritchard die ze leerde kennen op de plek waar ze vrijwilligerswerk deed en verhuisde ze naar Vermont waar ze aan het werk ging als psychoanalytica. Jammer genoeg is ze kortgeleden komen te overlijden op 96-jarige leeftijd op 11 december 2016, maar iedereen in de wereld zal nooit vergeten wat ze gedaan heeft, puur uit belangeloos altruïsme!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt