x
Kende jij de canadese reservoirs al?…
zo zagen de marmerbeelden er echt uit in de klassieke oudheid 15 optische illusies waardoor letterlijk je ogen uit je kop vallen

Kende jij de canadese reservoirs al? met dit klimaatbeheersingssysteem kan je tot 70% besparen

29 Januari 2017 • Door Skip
14.859
Advertisement

Wie zou het nou niet fijn vinden om een installatie thuis te hebben staan die je huis 's winters warm houdt en koel in de zomer, zonder dat de energierekening daaronder lijdt? Jammer genoeg bestaat zo'n systeem nog niet, maar er is wel iets wat je kan doen, namelijk deze methode overnemen waarmee je de temperatuur in je woning constant kunt laten zijn, zonder dat je een godsvermogen hoeft uit te geven.
Dit systeem maakt gebruik van geothermische energie om de temperatuur op 20°C in huis te houden zowel 's winters als zomers.

De lijst van positieve eigenschappen van dit systeem is lang en daardoor is deze oplossing voordeliger ten opzichte van andere. Het onderhoud dat nodig is na de installatie, is minimaal. De kosten om het te maken zijn niet hoog en tenslotte is het ook nog eens volledig milieuvriendelijk omdat het geen vervuiling produceert.

Hoe werkt een Canadees reservoir?

Dankzij geothermische energie blijft de bodem onder het aardoppervlak gemiddeld 20°C het hele jaar door. Als je 2 meter diep graaft zal je zien dat de temperatuur schommelt tussen de 18°C en de 24°C.

De Canadezen maken gebruik van deze energie om omgevingen op te warmen of te koelen, zoals in een huis bijvoorbeeld. Om zo'n reservori aan te leggen moeten er buizen worden gelegd die op een bepaalde manier in de grond geplaatst moeten worden.

Voordat je dit systeem gaat uitwerken is het aan te bevelen om eerst even een bodemonderzoek te doen op de plek waar de woning staat. Dit is nodig om te bepalen of de bodem thermische energie geleiden kan. Als de bodem dit niet in zich heeft, dan zal een Canadees Reservoir geen goede resultaten geven.

Advertisement

Er moet worden gezegd dat in vergelijking met de twee seizoenen met behulp van deze methode uitstekende koelresultaten kunnen worden behaald en niet zo zeer in de winter. In het eerste geval heb je misschien niet eens een airconditioning nodig. In de winter kan je sowieso tot 70% besparen op je energierekeninh. 

Waar bestaat een Canadees reservoir uit?

Een Canadees reservoir bestaat in feite uit 4 delen: de luchttoevoer van buiten, de buis waardoor de lucht heen gaat, een afwateringskuil en een ventiel.

  • De luchttoevoer: Er mag alleen lucht in terechtkomen, dus geen regenwater of bijvoorbeeld ongedierte. Er zijn verschillende ontwerpen beschikbaar die dit voorkomen.
  • De koelingsbuis: Moet op twee meter diepte in de grond worden geplaatst. Dat kunnen PVC-buizen zijn, waterdichte (roestvrije) buizen die goed thermisch geleidend zijn. De buis moet lichtelijk aflopen zodat condens kan worden afgevoerd in de afwateringsput.

De afwateringsput is een onmisbaar onderdeel van de constructie. Het doel ervan is om elk overgebleven vocht op te vangen dat kan ontstaan of zich ophopen in de koelingsbuis. Via het ventiel kan de lucht worden verspreid in de woning. Het is een elektrisch onderdeel, maar het verbruikt een minimale hoeveelheid energie.

Dit systeem houdt de temperatuur in huis vast zodat er kan worden bespaard op het verwarmen of koelen van je huis. Om de ideale temperatuur te verkrijgen gebruik je iets dat veel minder kost dan dure klimaatbeheersingsoplossingen!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt