Deze Man Voorkwam Dat 669 Kinderen Naar De Gaskamers Gingen… Hij Heeft Echter Niet Door Dat Zij In De Zaal Zitten

door Skip

27 Januari 2017

Deze Man Voorkwam Dat 669 Kinderen Naar De Gaskamers Gingen… Hij Heeft Echter Niet Door Dat Zij In De Zaal Zitten
Advertisement

Het verhaal dat je we je gaan vertellen gaat over Nicholas Winton, een doodgewone man die op een dag besloot om zijn normale leven te laten voor wat het was om een ongeziene en onvermoeibare held te worden die vandaag alle erkenning krijgt die hij verdient.

Winton wordt geboren in een welgestelde familie en heeft Duits-Joodse ouders die christen geworden zijn. Tijdens zijn jeugd was hij werkzaam op de beurs in Londen, maar nadat de Nazi's Praag hadden ingenomen ging hij al zijn tijd steken in een veel nobelere bezigheid, namelijk het redden van mensen.

Advertisement
Deze Man Voorkwam Dat 669 Kinderen Naar De Gaskamers Gingen… Hij Heeft Echter Niet Door Dat Zij In De Zaal Zitten - 1

In 1938 stelde zijn vriend Martin Blake hem tot in details op de hoogte van de situaties die zich afspeelden in vluchtelingenkampen, waarin veel mensen in ondraaglijke omstandigheden leefden.

Toen besloot Winton om al zijn vaardigheden in te zetten om levens te redden, in het bijzonder die van kinderen.

Advertisement
Deze Man Voorkwam Dat 669 Kinderen Naar De Gaskamers Gingen… Hij Heeft Echter Niet Door Dat Zij In De Zaal Zitten - 2

Hij organiseerde een reis van Tsjechoslowakije naar het Verenigd Koninkrijk voor 669 kinderen die waren verdeeld in 7 grote groepen en maakte hierbij gebruik van een hotel als uitvalsbasis. Het vertrek van een achtse groep was ook gepland voor 3 september 1939, maar door het begin van de Tweede Wereldoorlog en de sluiting van de Duitse grenzen liep de hele operatie stuk, die laatste reddingstrein verloor men uit het oog jammer genoeg.

Deze Man Voorkwam Dat 669 Kinderen Naar De Gaskamers Gingen… Hij Heeft Echter Niet Door Dat Zij In De Zaal Zitten - 3

Veel kinderen hadden niet de juiste papieren om tot het Verenigd Koninkrijk te worden toegelaten, maar ook hier zette Winton alles op alles om de Engelse grensbeambten te overtuigen.

Deze Man Voorkwam Dat 669 Kinderen Naar De Gaskamers Gingen… Hij Heeft Echter Niet Door Dat Zij In De Zaal Zitten - 4

Het werk dat Winton heeft verricht wist niemand iets vanaf tot aan 1988, toen zijn vrouw Greta een album vond met daarin alle verslagen van de reizen.

Deze Man Voorkwam Dat 669 Kinderen Naar De Gaskamers Gingen… Hij Heeft Echter Niet Door Dat Zij In De Zaal Zitten - 5

Zijn vrouw besloot om hem te verrassen. Winton werd uitgenodigd bij een tv-programma waar hij een vrouw zou ontmoeten die hij met een van deze 7 treinen had gered. Toen de presentatrice vroeg of er iemand anders aanwezig was in het publiek die ook zijn leven aan hem te danken had, gebeurde er iets magisch. Alle mensen die om hem heen zaten waren gered door zijn heldhaftige inzet. Zie hier de video van dit ontroerende moment:

Advertisement

Nichola Winton, die ook wel bekendstaat als de Britse Schindler is komen te overlijden op 1 juli 2015, maar zijn nagedachtenis blijft leven in de harten van de mensen die hij heeft gered en ook in de harten van hun nazaten, maar ook degenen die zijn ontroerende verhaal hebben mogen lezen.

Deze Man Voorkwam Dat 669 Kinderen Naar De Gaskamers Gingen… Hij Heeft Echter Niet Door Dat Zij In De Zaal Zitten - 7
Advertisement