Vers, in blik of ingevroren? De keuze van het meest authentieke product is nog niet zo makkelijk als wordt gedacht - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Vers, in blik of ingevroren? De keuze…
De meest kostbare steen is gelijk ook de uitbundigste: laat je grijpen door zijn psychedelische kleuren Deze mysterieuze houtminiaturen uit de 16e eeuw zijn even klein als gedetailleerd

Vers, in blik of ingevroren? De keuze van het meest authentieke product is nog niet zo makkelijk als wordt gedacht

2.923
Advertisement

Elke keer wanneer je naar de supermarkt gaat sta je voor hetzelfde vraagstuk en twijfel je: moet ik nou verse groente of de ingevroren variant kopen? Op deze vraag is vanuit praktisch oogpunt een snel antwoord te geven: ingeblikt of ingevroren voedsel zijn direct te gebruiken of vragen slechts een korte bereidingstijd, ook in de magnetron. Maar als je je antwoord wil laten baseren op het feit of vers "echter is" dan ingevroren, dan wordt alles nog veel ingewikkelder. Ja, want er moet ook met een mythe worden afgerekend. Verse producten zijn altijd de beste keus, betrouwbaarder en voedzamer, maar is dat ook zo?

Wanneer je voor de groenteafdeling staat in de supermarkt moet je niet vergeten dat de producten al veel eerder zijn geplukt en lang niet zo vers zijn als ze lijken.

foto: pixabay.com/

"Drie dagen na de oogst breekt 80% procent van de vitamine C die in groente zit op natuurlijke wijze af," zo laat Brian Young weten, algemeen directeur van de brancheorganisatie van ingevroren voedselproducten. Veel producten komen zelfs van andere continenten en de transporttijden kunnen behoorlijk oplopen waardoor de voedinsgwaarde zeer wordt beperkt. Je merkt het vaak ook aan de gebrekkige smaak die de producten vaak hebben die we kopen.

Aan de andere kant is ingeblikt voedsel of producten die zijn ingevroren meteen verwerkt na de oogst, pas nadat die volledig zijn gerijpt, met andere woorden wanneer de voedingswaarden het hoogst zijn. "Verse" producten worden geoogst voordat ze gerijpt zijn; hierdoor veranderen de voedingseigenschappen totaal.

Ook de FDA, het Amerikaanse agentschap dat medicijnen en voedsel controleert die op de markt komen bevestigt het: voedingstoffen van groente en fruit nemen niet af wanneer ze worden ingevroren of ingeblikt.

Dus als je niet helemaal zeker bent over de versheid van het product, dan ga je beter naar de vriesvakken toe of naar de schappen met conserven.

foto: flickr.com

De Universiteit van Illinois heeft een vergelijkend onderzoek gedaan naar verse en ingeblikte producten en is tot de volgende resultaten gekomen:

Er zitten meer vezels ingeblikte voedselproducten dan bij verse.
De vitamines en de carotenoïden blijven goed wanneer producten worden ingeblikt.
Ook de eiwitten in vlees ondergaan geen veranderingen.
Bij vissen zit er meer calcium in vergeleken met het verse product.

Soortgelijke conclusies blijken ook te gelden voor ingevroren producten. Door de lage temperaturen wordt er voorkomen dat de voedingwaarden verminderen en maakt de etenswaren langer houdbaar.

Advertisement

Natuurlijk moet je bij conserven altijd erop letten dat ze weinig zout bevatten en dat je "natuurlijke variant" verkiest.

Veel voedingsdeskundigen bevelen hun cliënten aan om hun dagelijkse inname aan vers fruit en verse groente te verhogen maar zelden verwijzen ze dan naar ingevroren of ingeblikte varianten. De laatstgenoemde is een goed alternatief, zeker omdat ze zo makkelijk zijn in de bereiding. Ze kunnen mensen helpen wennen aan het eten van groente en het is beter dat je dit eet dan helemaal geen groente te eten!

De regel van de gulden middenweg gaat ook op voor eten. Ook met de informatie in dit artikel moet je niet verse producten uit je dieet gaan halen (de echt verse) die sowieso op de eerste plaats blijven staan qua authenticiteit: het echte spul. Kijk of er in jouw omgeving kleine groente  en fruitmarkten zijn waar alles lokaal is geproduceerd, of zoek een boerderij op die zijn eigen producten verkoopt. Dit is wat we moeten doen om te garanderen dat we gezond en echt voedsel binnen krijgen.

Tags: EtenNuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt