Speel nooit met kinderen op deze manier... de risico's zijn groter dan je denkt

door Skip

17 Februari 2017

Speel nooit met kinderen op deze manier... de risico's zijn groter dan je denkt
Advertisement

Wanneer je je aan het voorbereiden bent op de komst van een baby zijn er veel dingen die je moet leren. Vandaag willen we een syndroom bespreken dat niet voortkomt uit problemen in de genen voorafgaand aan de geboorte, maar ontstaat door het schudden van de baby, vooral wanneer deze nog niet ouder is dan een jaar. Hoewel het hier om een problematische situatie gaat die ontstaat als gevolg van heftig schudden en dus hoogstwaarschijnlijk niet door toeval ontstaat, vatte het idee algemeen post dat kleine kinderen geen kwetsuren kunnen oplopen omdat de indirecte botvorming pas net is begonnen, en dat licht schudden zoals dat gebeurt bij het speels omhoog gooien geen gevolgen zou hebben voor hen. 

via cyh.com

Advertisement

Shakenbabysyndroom (SBS, door elkaar geschudde baby)

Shakenbabysyndroom (SBS, door elkaar geschudde baby)

YouTube

Kinderen jonger dan 12 maanden lopen het grootste risico omdat zij het meest huilen. De eerste twee maanden zijn in dit opzicht het moeilijkst. De (kersverse) ouders kunnen zwaar op de proef worden gesteld waardoor zij overdreven kunnen reageren. Het heen en weer schudden kan ook daadwerkelijk per ongeluk gebeuren, bijvoorbeeld wanneer duidelijk wordt dat een baby geen lucht krijgt. Rustig blijven is belangrijk want er is maar een onbeheerste beweging voor nodig waardoor er ernstige schade kan ontstaan, die in enkele gevallen onomkeerbaar is.
De plotse beweging kan de hersenen beschadigen, er kan letsel ontstaan aan de hersenbloedvaten, weefsel en aan de uiteinden van zenuwcellen in de witte stof.
De eenvoud waarmee deze schade kan ontstaan komt door het grote verschil tussen het gewicht van het kinderhoofdje en de rest van het lichaam (dit zorgt voor het bekende ja-nee knikken), de nekspieren die nog niet voldoende ontwikkeld zijn om de bewegingen op te vangen en het feit dat het centrale zenuwstelsel een hoog vochtgehalte heeft.
Wanneer er neurologische schade optreedt zijn er een aantal tekenen en symptomen die vallen onder de definitie van shakenbabysyndroom (SBS) 

Advertisement

De mogelijke gevolgen

De mogelijke gevolgen

Wikimedia

De gevolgen van SBS kunnen variëren. Het meestvoorkomende symptoom is dat er hersenbloedingen ontstaan die op hun beurt kunnen zorgen voor wat ook wel een waterhoofd genoemd wordt. Ook afname van de grijze materie, hersenoedemen (zwellingen) en bloedingen in het oog kunnen optreden. Dit alles kan leiden tot: stuiptrekkingen, epilepsie, blindheid, cerebrale kinderparese (hersenverlamming), moeilijkheden met spreken, coma of zelfs overlijden.
Nu je weet welke schade er kan komen van heen en weer schudden, deel dan deze kennis!

babycenter

babycenter

Advertisement