bouillonblokjes zijn rotzooi: waarom je ze beter weg kunt laten en zelf bouillon kunt maken

door Skip

20 Februari 2017

bouillonblokjes zijn rotzooi: waarom je ze beter weg kunt laten en zelf bouillon kunt maken
Advertisement

Ook in jouw keukenkastje zal je wel een voorraadje hebben liggen, ondanks dat je weet dat het niet een echt ingrediënt is. Het kan ervoor zorgen dat je plan om gezonde soep te maken in het honderd loopt. Het niet gebruiken is moeilijk omdat het makkelijk en snel te gebruiken is en smaak geeft aan groente- en vleesgerechten. De lange lijst aan ingrediënten die je nauwelijks kent en moeilijk kunt uitspreken zouden je al moeten overtuigen om die blokjes niet meer te gebruiken.

via afronutritionfitness.com

Advertisement
commons.wikimedia.org

commons.wikimedia.org

Er zijn verschillende problemen met deze blokjes, om te beginnen met zout. In het merendeel van de gevallen bestaat zo'n blokje voor meer dan 50% uit zout. Zo'n grote hoeveelheid is, gezien de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, overdreven en schadelijk ook voor mensen die geen hartproblemen hebben.

Waarom er zoveel zout zit in zo'n klein blokje is makkelijk te verklaren. Zout geeft smaak, en versterkt ten dele de smaak van het geheel waar het in verwerkt wordt, en voor dat zelfde doel worden ook boullionblokjes gebruikt; gerechten smaak geven.

Zout neemt niet alles voor zijn rekening want er is nog een bestanddeel dat te hulp schiet, namelijk mononatriumglutamaat. Dit is het tweede ingrediënt dat we nader gaan bekijken.

Advertisement

Mononatriumglutamaat valt onder de smaakversterkers. Het wordt gebruikt in de voedingsindustrie als toevoeging en heeft E-nummer E621.

Mononatriumglutamaat valt onder de smaakversterkers. Het wordt gebruikt in de voedingsindustrie als toevoeging en heeft E-nummer E621.

maxpixel.freegreatpicture.com

De discussie is nog in volle gang over deze stof die ruimschoots te vinden is in veel producten (worst, kaas en verschillende voorverpakte producten). De grootste spelers in de voedselindustrie benadrukken dat het onschuldig is, maar sommige bedrijven hebben ervoor gekozen de stof niet meer in te zetten. Ook de Europese Unie is met een richtlijn gekomen die verbiedt dat het gebruikt mag worden in babyvoeding.

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat het verband tussen deze stof en de ziektes Alzheimer en Parkinson niet gerechtvaardigd is. Toch blijft deze toevoeging erom verdacht dat het intoleranties en voedselallergieën zou veroorzaken. Het kan makkelijk gebeuren dat je intolerantis ontwikkelt als je het dagelijks in grote hoeveelheden binnenkrijgt, iets dat vaak onbewust gebeurt.

Het gebruik van kant-en-klare bouillonblokjes wordt nog verder afgeraden, des te meer omdat zelf bouillon maken heel makkelijk is. In een mum van tijd maak je een grote hoeveelheid die je makkelijk kunt bewaren, alleen zo kan je je gerechten lekker maken.  

Advertisement