Denk je dat je goed bezig bent door glutenvrij te eten? Dit zijn de risico's die je loopt.

door Skip

06 Maart 2017

Denk je dat je goed bezig bent door glutenvrij te eten? Dit zijn de risico's die je loopt.
Advertisement

Op het gebied van eten maken we het vaak mee dat producten of ingrediënten het moeten ontgelden, dingen waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. Je zag het met palmolie en gluten. Onderscheid kunnen maken tussen paniekzaaierij en de waarheid is vaak moeilijk, maar als medici er iets over te zeggen dan valt daar niet veel aan te tornen.

Dit artikel wat we vandaag voor jullie hebben put zijn inspiratie uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Illinois in Amerika. Volgens dit onderzoek ben je ook niet gezond bezig als je glutenvrij eet en geen aandoeningen hebt die maken dat je geen gluten mag eten.

via dailymail.co.uk

Advertisement

Glutenvrije versies van graanproducten zoals spaghetti, brood bevatten vaak rijst als vervanger.

Glutenvrije versies van graanproducten zoals spaghetti, brood bevatten vaak rijst als vervanger.

theimpulsivebuy/Flickr

Het probleem zit hem juist in de rijst en op de manier waarop deze gekweekt wordt. Uit tests blijkt dat rijst vol zit met arsenicum, veel meer dan in andere voedingsmiddelen.

Van de verschillende soorten rijst bevat zilvervliesrijst de grootste hoeveelheid aangezien het arsenicum juist in het vliesje zit, dat wordt verwijderd bij de productie van witte rijst.

Arsenicum komt van nature voor in de lucht, water en de grond en zit daarom ook in rijst. Daar komt ook nog eens bij dat de waterbronnen die worden gebruikt voor de rijstvelden, vervuild zijn.

Advertisement
@joefoodie/Flickr

@joefoodie/Flickr

Voor het onderzoek is de urine van 73 vrijwilligers onderzocht die tussen de 6 en 80 jaar oud waren en 5 jaar lang glutenvrije producten hebben gegeten. Uit de resultaten komt ook naar voren dat er buiten arseen ook veel kwik in de urine zat. Met name is het kwikgehalte 70% hoger dan bij iemand die geen gebruik maakt van eerdergenoemde producten.

Natuurlijk is dit onderzoek niet massaal verspreid om mensen met coeliakie en glutenintoleranties bezorgd te maken, zik hebben weinig andere alternatieven. De boodschap om met mate glutenvrije producten te eten is gericht aan mensen die denken dat ze door het eten van glutenvrije producten intoleranties kunnen voorkomen en dat het goed voor je gezondheid is.

De statistieken geven verder aan dat er in het Verenigd Koninkrijk 15% van de bevolking ervoor kiest om producten die gluten bevatten voor glutenvrije varianten, ook al hebben zij geen bewezen aandoening of intolleranties. In de V.S. is er een toename waargenomen in de consumptie van deze producten van 67% over een periode van twee jaar.

Glutenvrije producten eten gebaseerd op een verkeerde reden kan slechter uitpakken voor je gezondheid

Advertisement