Hoe vaak trek jij een schone pyjama aan? Zeker niet zo vaak als zou moeten

door Skip

13 Maart 2017

Hoe vaak trek jij een schone pyjama aan? Zeker niet zo vaak als zou moeten
Advertisement

In een interview met de Daily Mail vertelt professor Sally Bloomfield van de London School of Hygiene & Tropical Medicine dat mensen gemiddeld twee weken wachten voordat ze hun pyjama in de was doen en een schone aantrekken. Of beter gezegd, mannen trekken elke 30 dagen een schone aan terwijl vrouwen wel 17 dagen met dezelfde pyama doen. Het is jammer genoeg een ongezonde gewoonte die nogal wordt onderschat en deze experrt op het gebied van hygiëne legt uit waarom dat zo is.

via mnn.com

Advertisement
Wikimedia/Graphic Stock

Wikimedia/Graphic Stock

"Ons lichaam komt voortdurend in contact met micro-organismes die doorgaans niet schadelijlk zijn voor ons, maar als ze op plekken komen waar dat niet mag kunnen ze voor problemen zorgen" aldus de hoogleraar. Neem bijvoorbeeld stafylokokbacterie. Deze zitten doorgaans op je huid, in de talgklieren en slijmvliezen en wanneer je dagen achter elkaar dezelfde pyjama aanhebt gaan ze in de stof zitten en zich ongestoord vermeerderen en kunnen ze broeihaarden worden voor met name bacteriële huidinfecties, waaronder cystes en de o zo gehate steenpust. Als je allergisch bent voor stof, moet je weten dat mijten, iets dat je misschien al onder controle hebt, zich niet alleen nestelen in matrassen en vloerkleden, maar ook in pyjama's waar ze zich onder andere voeden met dode huidcellen en schimmels die hier in gaan zitten. Dat het niet fris ruikt is misschien een open deur en hoeven we het er niet over te hebben, toch geeft het slapen in een schone pyjama een gevoel van frisheid die misschien wel bijdraagt aan een goede nachtrust!
Dus, om gezond te blijven en een beetje rekening te houden met de hygiëne is het pyjama wassen, de lakens, je matras schoonhouden net zo belangrijk als je persoonlijke hygiëne. Denk er vanaf nu dus aan om je pyjama vaker in de was te gooien en minstens één keer per week een schone aan te trekken!

Advertisement