Op je tachtigste het hart hebben van een vijftiger: hier krijgt niemand een hartaanval

door Skip

02 April 2017

Op je tachtigste het hart hebben van een vijftiger: hier krijgt niemand een hartaanval
Advertisement

Zoals duidelijk op te maken valt in een onderzoek dat in het bekende financiële tijdschrift Bloomberg L.P. is gepubliceerd heeft Italië in het algemeen de hoogste gezondheidsindex ter wereld. Wat het hart betreft schijnt geen ander het beter te doen dan de inheemse Boliviaanse stam de Tsimané dat woont in het grootste maar meest dunbevolkte district van het land het noordelijk gelegen Beni. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het American College of Cardiology en daarna is gepubliceerd in The Lancet blijkt duidelijk dat dit volk de aanvoerder is van de lijst die is opgesteld door de wetenschappers

via theguardian.com

Advertisement

Een Tsimané van 80 jaar oud heeft het hart van een Amerikaanse vijftiger

Een Tsimané van 80 jaar oud heeft het hart van een Amerikaanse vijftiger

UCSB Anthropology

Het is waarschijnlijk niet een manier van leven waar een westerling voor zou kiezen, maar op gezondheidsvlak zou je er zeker door op vooruit gaan. Het dieet van de Tsimané bestaat hoofdzakelijk uit ongeraffineerde koolhydraten (72%), 14% eiwitten die bestaan uit ongeveer 38 gram vetten ongeveer. 11 gram hiervan zijn verzadigde vetten (deze vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten, de aanbevolen hoeveelheid is 15 á 22 gram per dag). Hun vleesconsumptie is beperkt (daar is vis bij inbegrepen en beslaat 24% van de totale voeding), maar om vlees te verkrijgen moeten ze zware jachtsessies ondernemen die zelfs wel acht uur kunnen duren waarbij er wel tot 18 kilometer per dag kan worden afgelegd. Voor de rest leunen de Tsimané voornamelijk op zelfvoorzienende landbouw en bedienen ze zich van lokale gewassen als mais, maniokwortels, rijst, bakbananen, fruit en walnoten. Ook roken zij niet veel.
Het resultaat van deze "pre-industriële" manier van leven vertaalt zich naar lage LDL-cholesterolwaardes en dito suikerwaarden en lage bloeddruk waardoor coronaire aterosclerose (verdikking van de aderwanden) nagenoeg afwezig is en de Tsimané vrijwel "immuun" maakt voor beroertes en hartaanvallen. Van de 705 mensen die een CT-scan kregen liep 90% van hen geen enkele kans op hart- en vaatziekten, van de mensen over de 75 zakt het percentage naar 65%. Dit blijven echter percentages die in de Westerse wereld sciencefinction zijn (in Europa is het in 45% van de gevallen de doodsoorzaak).

Advertisement