Enkele redenen waarom muggen sommige mensen liever bijten dan anderen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Enkele redenen waarom muggen sommige…
Verschrikkelijk, geniaal en wreed: de vindingrijkheid van deze leraren verdient een eigen prijsuitreiking

Enkele redenen waarom muggen sommige mensen liever bijten dan anderen

Door Skip Tromp de Haas
4.324
Advertisement

Laten we om te beginnen maar even een open deur intrappen: muggen zijn bloedirritant. Wanneer het eindelijk weer warm begint te worden en de dagen weer mooi zijn zijn deze kleine bloedzuigers er ook weer om ons te kwellen. Het is altij vervelend om een paar muggenbulten te hebben, maar soms kan het gebeuren dat ze het echt op iemand hebben gemunt. Als jij die iemand bent dan zullen we je uitleggen waarom dat zo is. Net zoals ieder ander zichzelf respecterend roofdier heeft de mug een zeer goed ontwikkeld reukorgaan. Met deze gedachte in het achterhoofd gaan we eens kijken wat jou nou tot een geliefd doelwit zou kunnen maken. De geur van koolstofdioxide, die van bacteriën, de kleur van bepaalde kledingstukken, lichaamsgeur en bier. 

Wat trekt ze precies aan?

De overgrote meerderheid van de mensen produceert een verhoogde hoeveelheid koolstofdioxide wanneer ze ademen, die kan worden geroken door muggen op een afstand van ongeveer 50 meter. De omstandigheden waaronder de CO2 productie toeneemt zijn heel bekend: fysieke activiteit, bier drinken of cholesterol verwerken.

Lichaamsgeur kan muggen aantrekken of afstoten, dat hangt ervan af. Als je lichaam een geur van melkzuur, urinezuur of de geur van bacteriën afgeeft, dan ben je een van de favorieten onder de muggen. Deze factor is hoe dan ook puur afhankelijk van chemie, de het soort shampoo waarmee je je wast en de geur van je huid kan muggen zowel aantrekken als afstoten, maar dit heb je misschien zelf ook al wel gemerkt!

Ook moet er rekening worden gehouden met de kleur van de kleding die je draagt want muggen zijn in staat om die waar te nemen. Kleuren die goed mengen met licht die houden hen op een afstandje, maar kleuren zoals blauw of zwart fascineren hen, terwijl rood hen meteen tot actie brengt. 

Wat stoot hen af?

foto: Mikadago

Een goed punt om mee te starten is zonder meer zorgen dat je nergens meer stilstaand water hebt (bijvoorbeeld in onderschalen van planten) en is een goede methode om muggen af te stoten.

Je vaak wassen en je ontdoen van dingen die zich hebben opgehoopt op je lichaam zoals bacteriën en zweet is ook een manier om ze van je af te houden. Door te douchen ben je ook de zoete geur van parfums of huidverzorgingsproducten kwijt.

Een andere manier die ook schijnt te werken is het innemen van vitamine B1 (thiamine) hoewel er echter geen wetenschappelijke onderzoeksdata beschikbaar is die deze antimuggenmethode onderschrijven, hebben veel mensen gemerkt nadat ze thiamine in hadden genomen, misschien wel voor heel iets anders, hebben ze een merkbare afname van het aantal steken waargenomen. Gezien het feit dat het geen kwaad kan, waarom zou je het niet proberen?

Onthoud ook dat muggen meestal actief zijn rond zonsop- en ondergang.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt