Deze jongen vecht voor zijn leven door middel van atletiek: het mooiste (maar ook 't meest sneue) verhaal dat je vandaag zult lezen

door Skip

08 April 2017

Deze jongen vecht voor zijn leven door middel van atletiek: het mooiste (maar ook 't meest sneue) verhaal dat je vandaag zult lezen
Advertisement

Jake Vella is een Maltees jongetje van 8 jaar oud die een verschrikkelijke zeldzame ziekte heeft. Ondanks dat hij veel beweegt en zich houdt aan een strikt dieet is de jongen continu in gevecht met het dikker worden (en andere gezondheidsproblemen) die zijn leven elke dag in gevaar brengen.
Om de gevolgen van deze ziekte een tegenwicht te bieden besteed Jake zijn tijd en energie aan de triathlon en probeert hij tegelijkertijd een zo normaal mogelijk leven te leiden als zijn leeftijdsgenootjes. Kijk hem hier eens een zware race afmaken terwijl hij wordt aangemoedigd door zijn eerste trainer en steunpunt: zijn vader. 

Advertisement
lovinmalta.com

lovinmalta.com

De ziekte die Jake heeft heet het ROHHAD-syndroom waaraan zoals je misschien kan weten, maar 75 mensen in de wereld aan lijden. De hypothalamus van Jake werkt niet goed, en er is sprake van een plotse en snelle gewichtstoename hypoventilatie (te weinig lucht) en een verstoorde werking van het zenuwstelsel.
Doktoren weten niet zeker hoe lang hij zal blijven leven omdat niemand met deze zeldzame ziekte ouder is geworden dan twintig jaar. Doorgaans bepalen het soort tumoren die vaak een verschijnsel zijn bij dit syndroom, hoe erg de situatie is. In het geval van Jake zitten ze in zijn rug. Hoe dan ook heeft het kereltje besloten om niet op te geven en te blijven vechten zolag hij daar de kracht voor heeft. Daarom doet hij aan triathlon

Advertisement
lovinmalta.com

lovinmalta.com

De mijlpaal halen was een droom op zich voor hem, buiten dat hij zich er goed door voelt. Jake wilde de resultaten van de gebroeders Brownlee evenaren, twee atleten die meerdere prijzen hebben gewonnen waarvoor Jake bereid was hard te trainen en het risico te lopen om ten prooi te vallen aan de vooroordelen die mensen zouden hebben als ze naar hem zouden kijken.

lovinmalta.com

lovinmalta.com

Zijn moeder Maruska zei in een interview:"De triathlon helpt Jake actief en in vorm te blijven. Het is goed voor zijn gezondheid en het geeft hem de mogelijkheid om in contact te komen met zijn leeftijdsgenootjes." Elke dag leeft hij een normaal leven, gaat naar school en drumt, maar zijn ouders moeten ervoor waken dat hij niet ziek wordt, ook al een simpele verkoudheid kan tot verschrikkelijke complicaties leiden. 

lovinmalta.com

lovinmalta.com

Jake traint samen drie keer per week met de Malta Youth Triathlon Association en de moeders en vaders van de andere kinderen zijn altijd bereid om hem te steunen, net als zijn ouders. Zo kan Jake blijven vechten, omringd door de liefde van de mensen om hem heen.

Advertisement