Duitse onderzoekers nemen 21 chocopasta's onder de loep. Bij Nutella werden deze resultaten niet verwacht

door Skip

09 April 2017

Duitse onderzoekers nemen 21 chocopasta's onder de loep. Bij Nutella werden deze resultaten niet verwacht
Advertisement

Sinds enkele jaren, maar eigenlijk sinds het moment dat "de palmoliepsychose" zich meester heeft gemaakt van de sociale netwerken en de tv's in de huiskamers heeft veroverd heeft Nutella veel aanvallen te verduren gekregen van felle consumenten of mensen die zich gifexperts en landbouwexperts noemen.

Maar een kleine zege voor de heerlijke smeerpasta komt er dan toch, en raad eens waar vandaan: een van de oudste consumentenbonden in Duitsland heeft met grote precisie 21 notenpasta's doorgelicht die op de markt te verkrijgen zijn waaronder Nutella en zijn biologische broertje de Nogapasta met resultaten die zeer als onverwacht kwamen.

via thelocal.de

Advertisement
A. Kniesel/Wikimedia

A. Kniesel/Wikimedia

De Stiftung (Stichting) Warentest heeft de test gedaan die veel variabelen had, waaronder de organoleptische eigenschappen (dus hoe het smaakt, ruikt en hoe dik het is), helemaal tot chemische samenstelling aan toe en ten slotte werd er een oordeel gegeven over de prijs-kwaliteitverhouding.

Als we puur alleen de variabele 'palmolie' meerekenen dan zouden de pasta's waar dat inzit gelijk zakken in de ranglijst. Uit de test zijn echter ook andere waarden gekomen die niet minder belangrijk zijn.

Een daarvan is de mate van schimmelgifstoffen (aflatoxinen om precies te zijn) die ontstaat in hazelnoten niet op de juiste manier worden bewaard voordat ze woorden bewerkt. Van de 21 notenpasta-monsters zaten er wel in 16 sporen van schimmelgifstoffen en in 6 daarvan vielen de waarden net uit onder het maximaal toegestane. In Nutella bleek het niet te zitten.

Verder is ook gebleken dat het gebruik van plantaardige vetten als alternatief voor palmolie een neveneffect kan hebben. Om te kunnen worden gebruikt hebben deze producten meerdere fases van raffinage op hoge temperatuur nodig met als gevolf dat er giftige stoffen kunnen ontstaan.

De Duitse experts schuiven Nutella naar voren gezien de verhouding van prijs-kwaliteit en smaak maar ook omdat de gezondheidsrisico's zeker in de middenmoot zit ten opzichte van de ander pasta's. Bovendien is er bij Ferrero sprake van een uiterst nauwkeurig en vlekkeloos productieproces.

Voor consumenten rest de lastige taak om zich een weg te banen door de warboel van meningen en discussies om uiteindelijk een oordeel te kunnen vellen.

Ons advies blijft altijd hetzelfde: we hebben het hier over comfort food en niet over een noodzakelijk onderdeel van ons voedingspatroon, dus welke chocopasta je ook wilt kopen

 

Advertisement