Goede redenen waarom je geen tonijn meer moet eten en waarom het niet zo gezond is als het lijkt

door Skip

09 Juni 2017

Goede redenen waarom je geen tonijn meer moet eten en waarom het niet zo gezond is als het lijkt
Advertisement

Ingeblikte tonijn wordt vaak gekocht. In de keuken kan je het op veel verschillende manieren gebruiken, als extra of je kunt het gewoon zonder iets anders eten. Sportieve mensen geven er de voorkeur aan omdat er zoveel eiwitten inzitten. Ook mensen die op dieet zijn nemen het omdat het de honger zo goed stilt en niet veel calorieën bevat. Al met al blijkt tonijn in blik dus prima om te eten ook omdat voedingsdeskundigen aanbevelen om minstens twee keer per week tonijn te eten. Maar is alles rozengeur en maneschijn? Jammer genoeg niet, en er zijn meerdere redenen om te stoppen met tonijn in blik...

Advertisement
A.Savin/ommons.wikimedia.org

A.Savin/ommons.wikimedia.org

1. Ingeblikte tonijn kan een te grote hoeveelheid aan kwik bevatten: Kwik is van nature aanwezig in de lucht, grond en in water, maar de laatste tijd zijn de normale niveaus overschreden door milieuverontreiniging. Vissen krijgen het binnen en zetten het om in methylkwik een afgeleide stof die zeer gevaarlijk is voor mensen. Doorgaans zijn het de grootste vissen (waaronder tonijn) die het meeste ervan binnenkrijgen. Kwik is een gif voor het zenuwstelsel, het immuunsysteem en voor de longen, nieren en ogen.

2. Hoog natriumgehalte: Om een lange en goede houdbaarheid te garanderen worden er grote hoeveelheden zout toegevoegd (tot wel 600 mg) die schadelijk kunnen blijken voor mensen met een te hoge bloeddruk en hartproblemen. Daarbij moet ook niet worden vergeten dat een overmatige inname van zout de kans op beroertes doet toenemen.

3. Door de visserij dreigt uitsterven: sommige vissoorten zijn weggevaagd door visserij die steeds wreder en ongereguleerder verloopt. De blauwvintonijn staat steeds weer op de lijst van soorten "die ernstig bedreigd zijn"

4. Dolfijnen komen om tijdens het vissen naar tonijn: vaak wanneer er netten in het water worden geworpen raken dolfijnen gewond die in dezelfde wateren zwemmen. Dit gebeurt steeds vaker waar visserij met sleepnetten is toegestaan, een van de minst zeevriendelijke vismethodes: tussen Mexico en Centraal-Amerika dus. Sommige merken kiezen ervoor om de consument gerust te stellen en de blikken van het label "Dolphin Safe" te voorzien om aan te tonen dat er ethische methodes zijn gebruikt.

5. Als het niet van goede kwaliteit is dan zijn er veel risico's: waar nog het meeste voor moet worden opgepast is het gevaar dat je parasieten binnenkrijgt die typisch horen bij tonijn. Deze nestelen zich in de maagwand. Anisakidose, een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasietensoort is zich weer gaan verspreiden toen de rauwe vistrend (sushi) veel landen aandeed.

6. Wreedheid van de commerciële visserij: zoals we al eerder zeiden, wordt er ook binnen de visserij om de regels heengedraaid die in de wet staan en worden er illegale praktijken gebezigd die ten koste gaan van de zeefauna. Een van de meest destructieve methoden is het zogenoemde omsluitingsnet waarmee ook zeer jonge vissen mee worden gevangen en ook haaien, dolfijnen en schildpadden. Ook de bekendste merken maken er gebruik van.

7. Aanwezigheid van andere vervuilers: er lijken wel erg weinig voordelen aan te zitten aan het eten van tonijn uit blik. Aan de lijst met nadelen worden ook nog andere gevaarlijke ziekmakers toegevoegd zoals dioxine en polychlorobifenyl (PCB), kankerverwekkende stoffen die ook in de vetlagen van de opgeviste tonijn zitten.

8. Watervervuiling: dat zeeën en oceanen tegenwoordig in zeer penibele staat verkeren is ook te wijten aan de intensieve bevissing doordat er zo'n grote commerciële vraag naar is. Schepen en netten die door vissers gebruikt worden brengen met elke worp grote hoeveelheden giftige stoffen en plastic in het water, plastic dat al bij de tonnen komt die al in het water liggen.

9. Ook andere dieren raken verstrikt: niet alleen dolfijnen, maar ook andere dieren komen om of raken gewond wanneer er wordt gevist naar tonijn. Haaien, schildpadden en heel veel andere soorten vissen komen in de netten terecht waar zij jammer genoeg bijna nooit levend uitkomen.

Met dit artikel willen we aandringen op een gematigder gebruik van tonijn en dat er vooral veel bewuster wordt aangekocht. Mocht je tonijn kopen, koop dan dat merk die de zee en de dieren die erin leven respecteert. Op de verpakkingen staan verschillende logo's afgedrukt die garanderen dat er duurzame methoden zijn gebruikt.

Advertisement