Zorg goed voor deze aarde en plas onder de douche!

door Skip

15 Mei 2017

Zorg goed voor deze aarde en plas onder de douche!
Advertisement

Veel ouders vinden het belangrijk en leren het kinderen al van jongs af aan dat ze niet onder de douche mogen plassen! Dit is totaal acceptabel wanneer je onder douches staat in hotels of sportscholen, maar voor de douche thuis kan dit misschien een ander verhaal zijn. Het is makkelijk te begrijpen gezien de hoeveelheid water er wordt doorgespoeld als je op de knop drukt om een plasje door te spoelen. Twee studenten van een universiteit hebben snel even wat rekenwerk verricht om te kijken hoeveel water er zou kunnen worden bespaard als we allemaal minstens een keer per dag zouden plassen onder de douche: de uitkomst is iets om over na te denken.

via bbc.com

Advertisement

"Het probleem is dat mensen niet weten hoeveel water er elke keer wordt verspild wanneer ze doortrekken"

"Het probleem is dat mensen niet weten hoeveel water er elke keer wordt verspild wanneer ze doortrekken"

Jurgen Onland/Flickr

Zo openen Chris Dobson en Debs Torr, studenten van de East Anglia universiteit hun verhaal. Als je ook tot deze groep mensen hoort, dan geven we je het antwoord: tot wel 10 liter om enkele honderden milliliters aan urine weg te spoelen, minstens vijf keer per dag. En dan wordt nog niet eens meegerekend dat er mensen zijn die ook gewoon doorspoelen voor een beetje haar of toiletpapier.

De moderne toiletsystemen zijn voorzien van twee knoppen waarmee er verschillende hoeveelheden water kan worden gebruikt. Vind je ook niet dat een vermindering van 5 liter sowieso weinig is?

Dit waren allemaal redenen voor de onderzoekers om aan het einde van hun onderzoek om een oproep te doen en te zeggen dat het makkelijk is om hoeveelheden water te besparen, als je die vermenigvuldigt: het wordt in z'n totaal wel heel veel. Plas daarom onder de douche!

Al zouden maar vijftien van hun medestudenten deze gewoonte oppakken, zouden er op basis van hun berekeningen niet een, twee, niet drie maar ruim 26 olympische zwembaden kunnen worden gevuld!

Als er verder een beetje slim wordt nagedacht bij het doorspoelen dan zou je ook makkelijk bij meer dan dat uit kunnen komen.

We kunnen dus het verschil maken door gewoon de impuls te volgen die bij iedereen van nature opkomt (het stromende water werkt stimulerend), een impuls waarop een taboe rust in het kader van goede manieren. Het blijft natuurlijk logisch om dit niet te doen in openbare douches (hotels, sportscholen etc.) het is geen teken van beschaafdheid. Maar in andere situaties, zoals thuis is het eerder een teken van respect voor het milieu. De mensen die er het meest op tegen zijn zouden moeten bedenken dat urine voor 95% bestaat uit water en dat de vieze geur snel vervliegt.

Voor iedereen die het altijd maar moeilijk heeft opgehouden: plas onder de douche, red de aarde!

Advertisement