Rood vlees vergroot niet alleen de kans op tumoren, het vergroot ook de overlijdenskans bij ruim 9 ziekten

door Skip

24 Mei 2017

Rood vlees vergroot niet alleen de kans op tumoren, het vergroot ook de overlijdenskans bij ruim 9 ziekten
Advertisement

Een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het British Medical Journal blijkt datgene te bevestigen wat veel mensen al lange tijd dachten. Vlees eten kan zeer nadelig zijn voor de gezondheid. Maar let wel, in dit geval hebben we het puur over rood vlees (oftewel waar een hogere concentratie van het eiwit myoglobine). Het onderzoek dat is gedaan door een team onderzoekers van het National Cancer Institute in Rockville (Maryland) laat zien dat er ruim negen ziektes zijn waar een grotere overlijdenskans bestaat bij degenen die dit soort vlees eten.

via www.bmj.com

Dit zijn de resultaten van een onderzoek dat 16 jaar duurde

Dit zijn de resultaten van een onderzoek dat 16 jaar duurde

Graphic Stock

De experts van het instituut waar er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak en de verspreiding van tumoren, hebben de resultaten van een onderzoek gepubliceerd dat ruim 16 jaar liep. Ze hielden de gezondheid van ongeveer 540,000 mensen in de gaten in de leeftijd tussen de 50 en 70 jaar oud (aan het begin van het onderzoek) en dit is wat ze schrijven: "De kans op sterfte die verband houdt met het eten van rood vlees neemt door de bank genomen met 26% toe, ongeacht om welk soort vlees het gaat (biefstuk, ossenhaas etc.) en of het vlees wel of niet is bewerkt. De link werd gelegd met kanker, beroertes, diabetes, ontstekingen, luchtwegaandoeningen en hart- en nierproblemen. Het grootste sterftecijfer dat echter werd waargenomen bij degenen die rood vlees aten, houdt verband met leveraandoeningen.
Het onderzoek is gebaseerd op de statistische analyse van vragenlijsten over eten waar er juist werd gevraagd wat ze aten en hoe vaak. Deze lijsten zijn overigens 10,5 jaar lang ingevuld. Van het aantal mensen die meededen aan het onderzoek en kwamen te overlijden (130,000), is de doodsoorzaak geregistreerd. Met dank aan deze gegevens valt het op dat wanneer er ook sprake is van een grotere consumptie dat de kans op sterven aan de bovengenoemde ziekten kleiner dan 25% is wanneer er wit vlees en vis werd gegeten.
Het lijkt er dus op dat er een bevestiging is: rood vlees moet in kleine hoeveelheden gegeten worden terwijl wit vlees en vis een beschermende rol spelen.

Advertisement