Door minder te eten blijf je langer leven: wetenschappers leggen uit waarom

door Skip

08 Mei 2018

Door minder te eten blijf je langer leven: wetenschappers leggen uit waarom
Advertisement

Wetenschappers wisten al sinds tijden dat verschillende diersoorten door het verminderen van het aantal calorieën langer konden leven, maar moest echter nog worden uitgezocht of dit ook voor mensen gold. Om dit feit vast te stellen hebben deskundigen van het National Institute of Health in de V.S. een langdurig onderzoek ingesteld genaamd CALERIE en zijn zij tot de conclusie gekomen dat minder eten, ook voor ons mensen, ervoor zorgt dat we langer leven. Hoe komt dat dan? Dat heeft allemaal te maken met het soort stofwisseling die je zo creëert.

via elysiumhealth.com

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Deskundigen hebben twee groepen gezonde mensen ruim twee jaar lang gevolgd: de ene groep die ze observeerden mocht eten zoals ze dat gewoonlijk deden, de andere groep kreeg een streng dieet opgelegd waarbij het aantal calorieën dat ze normaal binnenkregen met 15% werd verminderd. Gedurende het experiment werden mensen regelmatig getest in het lab en werd hun urine getest; uiteindelijk moesten zij - 24 uur lang - in speciale metabolische ruimtes zitten waar precies de hoeveelheid zuurstof en uitgestoten C0₂ gemeten kon worden.

Door de verschillende data die was verzameld te bundelen, waren de wetenschappers in staat om een heel duidelijk idee te krijgen van de manier waarop hun stofwisseling werkte, konden ze begrijpen hoe de macronutriënten in voedsel (vetten, eiwitten, koolhydraten) werden gebruikt en tenslotte tot de conclusie komen dat de groep bij wie het dieet streng werd beheersd, over energie beschikte die op veel efficiëntere wijze uit calorieën is gehaald. De stofwisseling van deze mensen werkte in wezen dus langzamer, en dat betekent dat dit minder een rol speelt bij het oxidatieproces (waar we dus ouder van worden) van het voedsel dat je eet.

De resultaten lijken de theorië van het "rate-of-living" en de theorie over vrije radicalen te ondersteunen, volgens welke, in simpele bewoordingen, in het geval van een snellere stofwisseling, er een kortere levensverwachting is en dat de opstapeling van vrije radicalen een van de voornaamste oorzaken is van celveroudering. In ieder geval is er verdere verdieping nodig om met zekerheid vast te kunnen stellen dat er een verband is tussen calorieën en veroudering.

De experts waarschuwen echter dat dit onderzoek niet een soort van dieet is waar mensen zich op toe zouden kunnen leggen. Het experiment is namelijk onder controle van medici uitgevoerd en is derhalve niet te reproduceren door de gewone burger.

Bron:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29576535 

Advertisement