9 tuiniersproblemen die je kan verhelpen met doodgewone azijn

door Skip

10 Juni 2017

9 tuiniersproblemen die je kan verhelpen met doodgewone azijn
Advertisement

Dat je niet met groene vingers wordt geboren dat klopt, maar hoe je voor planten kunt zorgen en voor de tuin in het algemeen is altijd te leren: je hoeft alleen maar de adviezen op te volgen en een beetje vrije tijd eraan te besteden. Stel je voor dat er een middeltje bestaat dat zelfs niet vervuilend is en niet slecht voor de gezondheid is en je in meer dan in een situatie zal helpen bij de problemen die je met je stukje groen kan hebben. We hebben over azijn en we gaan je vandaag onthullen wat het allemaal kan doen om je tuin een betere plek te maken. Zeg nee tegen dure chemische producten want je hebt ze niet meer nodig. Met azijn kun je...

1. Onkruid verwijderen

1. Onkruid verwijderen

Mike Mozart | Flickr

Wees niet bang, het klopt niet dat onkruid niet vergaat: sproei er witte azijn overheen, dat werkt als een natuurlijke onkruidbestrijder. Doe het in een flesje met een sproeistukje en spuit het op het gewenste gedeelte. Je bloemen en planten zullen eindelijk bloeien zonder rivalen!

2. Schimmel bestrijden

Als er schimmel op je planten zit dan kan je dat behandelen met azijn; als dit op de juiste manier wordt gemixed dan is het een natuurlijke onkruidverdelger. Doe twee theelepels azijn bij kamillethee en wacht totdat dit is afgekoeld tot kamertemperatuur. Spuit het dan over de beschimmelde planten om het probleem te verhelpen.  

Advertisement

3. Problemen met de zuurgraad van de aarde aanpakken

3. Problemen met de zuurgraad van de aarde aanpakken

Christopher Sessums | Flickr

Als door de hardheid van het water de aarde niet zuur genoeg is dan kan je dit oplossen met behulp van een mengseltje op basis van azijn. Vul de gieter met water en azijn en houd daarbij de juiste verhoudingen aan (50 ml azijn per liter water) en giet dat over de (pot)grond die een lage zuurgraad heeft.

4. Aardewerken bloempotten schoonmaken

Als je ze al een tijdje hebt staan hebben willen potten nog wel eens (zeker terracottapotten) mineraalzouten, calcium en andere stoffen opnemen waardoor ze glans verliezen en een plek worden waar planten niet graag vertoeven. Om beide problemen te verhelpen dompel je de pot onder in een mengsel van water en azijn (half om half) en laat dat een uur zo staan. Nadat je hem "uit bad" hebt gehaald is 'ie bijna weer als nieuw.

5. Tuingereedschap schoonmaken

5. Tuingereedschap schoonmaken

Pleuntje | Flickr

Het kan gebeuren dat de gereedschappen die je gebruikt in de tuin nat kunnen worden door de regen of behoorlijk vies zijn geworden. Om ze weer als vanouds te laten glimmen besproei je ze met of dompel je ze in azijn en poets je het daarna goed met met een doek. Je zou ook de roest eraf moeten kunnen krijgen en de gereedschappen zullen ook beschermd zijn tegen schimmels en ziekmakers.

6. Bloemen in een vaas langer goed houden

Waneer je besluit bloemen te snijden en ze in huis gaat zetten is hen een nogal kort leven in de vaas beschoren. Probeer in plaats daarvan de bloem in een mix van water (tot de helft van de vaas) een eetlepel suiker (als voeding) en een eetlepel azijn (om het ontstaan van bacteriën tegen te gaan) en te kijken hoelang ze goed blijven!

7. (Huis)dieren uit de buurt houden van je planten

7. (Huis)dieren uit de buurt houden van je planten

G-Tinnetje | Flickr

Je hoeft niet dag en nacht te waken om maar te voorkomen dat dieren gaan graven tussen de planten of hun behoeftes doen erop, het kan allemaal veel makkelijker. Neem een oud t-shirt of gewoon een reep stof en doop die in azijn en leg het op een stukje hout in de buurt van de te beschermen plant. Dit moet je om de zes dagen herhalen en dan zullen beesten wegblijven.

8. Bomen beschermen tegen vliegen en vliegjes

Als je de vliegen rondom je fruitboom ook zat bent kun je ook van ze afkomen met behulp van azijn! Vul een plastic fles of bak met 250 ml water 125 ml azijn en 100 gram suiker, roeren en dan bedekken met folie. Prik hier gaatjes in en zet de val die je gemaakt hebt dichtbij de boom waar het om gaat. Het probleem zou in korte tijd verholpen moeten zijn.

9. Insecten op afstand houden

9. Insecten op afstand houden

hobvias sudoneighm | Flickr

Wanneer je enkele delicate of waardevolle planten in een pot hebt gezet dan is het nooit leuk om te zien dat ze voer voor slakken of een terrarium voor mieren zijn geworden. Om te voorkomen dat dit gebeurt kan je de buitenkant van de pot insmeren met een lap die in azijn is gedompeld. Herhaal dit om de drie dagen, zo houd je die beesten op afstand en zullen je kostbare planten het overleven!

Advertisement