Illegale alcoholstokers droegen "koeienschoenen" om arrestatie te voorkomen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Illegale alcoholstokers droegen "koeienschoenen"…
Waarom kinderen niet zouden moeten leren lezen en schrijven vóór hun zesde verjaardag Er komen kogelvrije vesten voor honden aan, zo zullen zij, net als politiemensen beschermd zijn

Illegale alcoholstokers droegen "koeienschoenen" om arrestatie te voorkomen

Door Skip Tromp de Haas
4.388
Advertisement

In het jaar 1919 werd er door de uitvaardiging van twee wetten de productie, verkoop import en vervoer van alcoholhoudende dranken verboden. De wet bleef van kracht tot 1933, maar zoals je misschien weet, was dit geen succesvolle maatregel. Zoals vaak gebeurt, leidde het verbod eenvoudigweg tot alternatieve productiemethodes (clandestiene distilleerderijen) en de mensen die actief waren in deze business bedachten de meest uiteenlopende trucs om te voorkomen dat ze gepakt zouden worden. Een van die trucs was het dragen van de zogenaamde "koeienschoenen."

Coverfoto: National Archives Identifier

De clandestiene Amerikaanse distilleerderijen bevonden zich vrijwel altijd in dik beboste gebieden.

foto: Dave/Flickr

In de jaren van het verbod op alcohol, de zogenaamde drooglegging was de jacht op illegale alcoholproducenten een soort heksenjacht.

Waar de onderzoeken werden gedaan op manieren die je ook terugvindt in boeken van Arthur Conan Doyle, waren de methodes die boeven gebruikte om aan arrestatie te voorkomen Sherlock Holmes waardig.

Advertisement

Ze gebruikten "Cow Shoes" (Koeienschoenen. Hierdoor vonden politiemensen geen voetafdrukken van mensen in het bos en konden zij ook niet de verborgen distilleerderijen opsporen.

Tot 1922 bleef deze eenvoudige maar doeltreffende truc een geheim dat alleen bekend was bij illegale stokers, maar uiteindelijk kwam de aap uit de mouw en wist het hele land ervan. In ieder geval bleek de wet een totale mislukking. In die jaren riep men niet alleen de alcoholproductie een halt toe, er was ook sprake van meer criminaliteit (24%), drugsverslaving (45%) en meer moorden (13%).

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt