Heb je ook het gevoel geen eigen tijd meer te hebben buiten je werk om? Door dit onderzoek weet je waar je vrije uurtjes zijn gebleven

door Skip

31 Mei 2017

Heb je ook het gevoel geen eigen tijd meer te hebben buiten je werk om? Door dit onderzoek weet je waar je vrije uurtjes zijn gebleven
Advertisement

Waar is die vrije tijd toch? Dagen zijn steeds voller en je merkt dat je geen momentje meer voor jezelf hebt en dat daardoor de stress toeneemt? Je vraagt je vast af wat er anders is nu, en hoe dit kan? Adam Alter, psycholoog aan de Universiteit van New York komt met een antwoord voor jou.

Tijdens de TED-conferentie 2017 presenteerde de Amerikaanse psycholoog een grafiek op basis van de gegevens die waren verzameld over het gebruik van de smartphone door het Bureau of Labor Statistic (een onderdeel van het Amerikaanse ministerie dat zich bezighoudt met statistieken verzamelen). In het diagram werd duidelijk gemaakt hoe de tijd op een doorsnee dag gemiddeld wordt benut.

Omslagfoto: pixabay.com

Advertisement
TED

TED

De grafiek laat zien hoe slaap (donkerblauw) en werken/pendelen in grosso modo tweederde wordt ingenomen door de dingen die we doen om te kunnen leven, zoals eten en naar het toilet gaan (licht turkoois blauw). De rest van de dag is verdeeld over de tijd die we met een telefoonscherm doorbrengen (in het rood) en over de dingen die we doen wat ons maakt tot wie we zijn, onze echte vrije tijd (in het wit en daarna in het geel).

Door de statistieken van 2007 tot aan 2017 met elkaar te vergelijken kunnen we zien hoe de situatie is omgekeerd: waar er eerst een klein gedeelte van de tijd werd besteed aan een telefoon of een soortgelijk apparaat zijn de zaken sterk omgedraaid in de laatste tien jaar. Dat kleine gele streepje is hoeveel tijd we aan onszelf besteden.

Advertisement
TED

TED

De statistieken spreken voor zich, het moment lijkt misschien te zijn aangebroken dat we eens moeten gaan nadenken over hoe we met smartphones, laptops en tablets omgaan. Waar het enerzijds juist is om vast te stellen dat deze apparaten mensen over grote afstanden bij elkaar brengt, is het anderzijds net zo waar dat ze je afleiden en isoleren. Alter beveelt dan ook aan om een nieuwe balans te vinden tussen mensen en technologie door het gebruik van apparaten in sommige gevallen te verminderen en in sommige situaties gewoon ze helemaal niet te gebruiken.

Zoals de Amerikaanse Annie Dillard schrijft: "De manier waarop we onze dagen doorbrengen is zeker de manier waarop we onze dagen doorbrengen." Dus als je denkt dat deze psycholoog een beetje overdrijft en dat je je smartphonegebruik nooit gaat minderen, misschien is het dan toch handig dat je er nog eventjes wat over nadenkt, je leven kan erdoor veranderen.

Advertisement