Een hobby hebben is goed voor je gezondheid. Hier zijn 10 dingen die je kan doen om perfect te ontspannen

door Skip

11 Juni 2018

Een hobby hebben is goed voor je gezondheid. Hier zijn 10 dingen die je kan doen om perfect te ontspannen
Advertisement

Een onderzoek van de Society for Personality and Social Psychology bevestigt wat velen van ons al door empirisch bewijs hadden aangevoeld: tijd aan jezelf besteden is goed voor ons.

Onderzoekers hebben meer dan 4600 mensen mee laten doen aan dit onderzoek en zij kwamen erachter dat de mensen die het gelukkigst waren, dat zij meer waarde hechten aan hun vrije tijd in plaats van werken en verdienen. Een lijst dus van tien hobby's waar je inspiratie uit kunt halen voor je vrije tijd.

via Society for Personality and Social Psychology

Advertisement
Een hobby hebben is goed voor je gezondheid. Hier zijn 10 dingen die je kan doen om perfect te ontspannen - 1

1. Een instrument leren bespelen

Er zijn maar weinig dingen die beter voor ons zenuwstelsel zijn dan muziek. Een instrument leren bespelen is een beproefde manier voor een beetje rust gedurende de dagen. En niet alleen muziek op zich geeft vreugde, het is ook bewezen dat de coördinatie die nodig is voor het omzetten van bladmuziek in geluid zorgt voor stressvermindering en een bevredigend gevoel.

Advertisement
Een hobby hebben is goed voor je gezondheid. Hier zijn 10 dingen die je kan doen om perfect te ontspannen - 2

2. Lezen

Op je favoriete stoel met een goed boek in de hand: welk ander plaatje dan dit straalt meer gemak uit? Escapisme, wegvluchten in verzonnen werelden en levens die niet het jouwe zijn, die je bevrijdt van de dagelijkse routine. Er is zelfs een technische term voor het soort opluchting die je krijgt van helemaal verdiept zijn in een boek: bibliotherapie.

Een hobby hebben is goed voor je gezondheid. Hier zijn 10 dingen die je kan doen om perfect te ontspannen - 3

3. Breien

Breien maakt een opleving door waar maar geen eind aan lijkt te willen komen. Speciale cursussen zijn zo'n beetje elke stad te vinden en zijn er zelfs werkgevers die borduren als recreatieve activiteit hebben opgenomen in de pauze omdat de effecten op het welzijn van werknemers zijn bewezen. Het zal je verrassen hoe makkelijk het is om te beginnen als je eenmaal de weinige basistechnieken hebt geleerd; het ritme van breien, haast een soort muziek, geeft een fijn gevoel dat iets hypnotiserends heeft.

4. Een dagboek bijhouden

Tegenwoordig houden we allemaal op een bepaalde manier een dagboek bij wanneer we ons leven delen op social media met onze vrienden. Maar het is die "bepaalde manier" die het verschil maakt. Niet alleen de korte duur van de status is anders dan een langdurige reflectie, maar ook gewoon de fysieke handeling van het opschrijven op papier heeft bewezen therapeutische effecten en helpt om problemen in perspectief te zetten.

Een hobby hebben is goed voor je gezondheid. Hier zijn 10 dingen die je kan doen om perfect te ontspannen - 4

5. Keramieken

Het zal wel de invloed zijn van de hele beroemde scene uit Ghost, maar werken met klei heeft een ontspannende werking en wordt je erin meegezogen. We hebben zeker niet allemaal een draaischijf voor keramiek in huis zoals Demi Moore, maar dat neemt niet weg dat je je niet kunt vermaken met het vormgeven of boetseren van klei waarmee je dan de meest uiteenlopende dingen maakt. Net als bij breien heb je overigens ook hier lessen voor.

6. Wandeltochten

Een hobby die zo oud is als de bergen en heuvels: de gunstige effecten van een lekkere wandeling in de buitenlucht waren ook al bekend bij onze voorvaderen. Maar ook de wetenschap, zoals je misschien wel zult weten, heeft bevestigd dat de natuur in gaan helpt bij de bestrijding van milde depressie.

Een hobby hebben is goed voor je gezondheid. Hier zijn 10 dingen die je kan doen om perfect te ontspannen - 5

7. Koken

Hoe bevredigend dit ook kan zijn zoals maar weinig andere dingen, is ook koken een van die activiteiten die uiterst zintuiglijk zijn: geuren, smaken en kleuren overladen je zintuigen en brengt je naar een andere dimensie. Veel mensen koken graag voor anderen, maar voor jezelf koken kan ook veel voldoening geven.

8. Naar de sterren staren

Naar de nachthemel staren is een van de meest onderschatte activiteiten, en een van de meest spirituele hobby's die er zijn en zal je het een gevoel van verwondering geven dat zijn gelijke niet kent. Buiten de steden, in de wolkenloze nachten, heb je geen speciale apparatuur nodig. Waar de een liever zich onderdompelt in het bestuderen van constellaties, willen anderen gewoon verdwalen door naar de sterrenhemel te staren. 

 

Advertisement
Een hobby hebben is goed voor je gezondheid. Hier zijn 10 dingen die je kan doen om perfect te ontspannen - 6

9. Tuinieren

Of je tuin nou klein of groot is, ervoor zorgen geeft heel veel voldoening. "Wat je oogst zul je zaaien" is de letterlijke definitie van tuinieren, dat een van de hobby's is die absoluut de meeste voldoening geeft, vooral wanneer je in het seizoen dat volgt de vruchten kan zien van het seizoen ervoor.

10. Schilderen

Veel onderzoeken hebben laten zien dat alleen al kijken naar een kunstwerk een euforie kan oproepen die lijkt op verliefdheid. Het spreekt voor zich dat je eigen schilderij maken nog meer gunstige effecten heeft. Net als bij keramieken, muziek maken, breien is het proces waar een abstract idee realiteit wordt hetgene dat zov veel voldoening geeft.

Advertisement