x
7 schitterende architectonische werken…
Goede redenen waarom je geen tonijn meer moet eten en waarom het niet zo gezond is als het lijkt Een automonteur vindt een hulpmiddel uit dat de verlostang vervangt: zo werkt 'Ie

7 schitterende architectonische werken die zijn gemaakt van levende bomen

08 Juni 2017 • Door Skip
4.900
Advertisement

Wij mensen hebben de gewoonte om meubels of constructies te maken van hout, maar wat zou er gebeuren als we in plaats van een boom om te zagen juist een alliantie met hem aangingen en een levend architectonisch bouwwerk zouden maken? Dat is wat we jou vandaag gaan laten zien. Het klopt dat dat iets maken met levende bomen een tijdrovende methode is en veel moeite kost maar wel fantastische natuurlijke scheppingen tot leven brengt. Vandaag zullen jullie een blik werpen op zeven unieke locaties waarvoor mensen het geduld hebben gehad om "het gebouwde te laten groeien"


1. Het treurwilgenpaleis, Auerstadt Duitsland

Deze bomen die zijn geplant in 1998 zijn tegenwoordig een van de meest indrukwekkende voorbeelden van "boomarchitectuur" ter wereld. De koepel is het geesteskind van architect Marcel Kalberer en bestaat uit een centraal gedeelte van bomen die zijn verbonden met treurwilgen die in een ring eromheen zijn geplant. Het lijkt wel een plek uit het verhaal van Shakespeare "Midzomernachtsdroom" waar de personages maar al te graag hadden willen leven.

Advertisement

2. Een kathedraal gemaakt van bomen, Bergamo Italië

Waar in 2010 mee begonnen werd is nog niet klaar. Het idee van kunstenaar Giuliano Mauri is als startpunt gebruikt om de kathedraal te bouwen, die uit 42 levende zuilen bestaat die 5 schepen vormen van een basiliek gemaakt van bomen. De stutten die nu de bomen tegenhouden zullen worden verwijderd wanneer het gebouw klaar is om het geen onogenlijk geheel te laten lijken.

Advertisement
Advertisement

3. De Groene Kathedraal in Almere

Dit groene werk is een beetje anders dan andere, in dit geval is er besloten om niet in te grijpen in het groeiproces maar om gewoon de bomen te planten in de vorm van een kathedraal. Vanaf de begane grond is het gemakkelijk te verwarren voor gewoon een paar bomen, maar van bovenaf zie je meteen wat het is.

Advertisement

4. Het eikenboomkerkje Allouville-Bellefosse, Frankrijk

Deze variant van "boomgebouw" is nog meer een beetje anders. Hier heeft men iets gebouwd op basis van een boom die er al stond. Het eikenboomkerkje  (of Chêne chapelle zoals ze het in Frankrijk noemen) werd gebouwd in de 17e eeuw en je kunt het vandaag nog steeds bezoeken.

5. Jembatan Akar. Padang Barat, Indonesië

De Jematan Akar is een brug die is gemaakt van de gevlochten wortels van twee bananenbomen. Er werd mee begonnen in 1890 door een leraar die een veilige weg wilde maken voor zijn leerlingen om de rivier over te steken. Vandaag is de weg sterker dan ooit.

6. De brug van wortels. Sillong, India

De echte "belangrijke" onder de wortelbruggen bevindt zich in Noord-India waar de Ficus Elastica welig in ruime mate tiert. De elastische wortels van deze bomen zijn de perfecte mix van flexibiliteit en stevigheid, en omdat er zoveel van zijn konden er constructies als deze mee worden gemaakt.

7. Gilroy Gardens. Gilroy, Californië

Deze boom is ontstaan uit stekken, enten en transplantaties en heeft gevlochten en verbonden takken. In Californië is de pionier op dit gebied Axel Erlandson die meteen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog deze "boombeelden" maakte die leven in de Gilroy Gardens waar zij nog goed bloeien.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt