De moord op haaien door onderzoek ontmaskerd: elk jaar doden mensen er 100 miljoen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De moord op haaien door onderzoek ontmaskerd:…
Hekel aan de hitte? Dan zijn deze 10 uitvindingen iets voor jou! Je leraar zegt dat je niet kan tekenen, maar ondertussen ben je gewoon hyperrealistisch bezig

De moord op haaien door onderzoek ontmaskerd: elk jaar doden mensen er 100 miljoen

Door Skip Tromp de Haas
2.064
Advertisement

Een universiteit in Canada heeft de gegevens over de illegale haaienjacht bestudeerd. Er komen cijfers uit die op zijn zachtst gezegd verontrustend te noemen zijn. Volgens de aantallen die zijn verzameld door de deskundigen worden er meer dan 100 miljoen haaien per jaar gedood. Deze cijfers zouden niet overeenstemmen met een stabiel behoud van de vissenpopulatie. De voornaamste oorzaak voor deze praktijken is de activiteit die "finning" wordt genoemd, oftewel dat de vinnen worden verwijderd bij de haai terwijl deze nog in leven is.

Elk jaar worden er meer dan 100 miljoen haaien omgebracht. Deze aantallen brengen het overleven van de soort in gevaar.

De onderzoekers van de Dalhousie University in Halifax, Canada hebben de data die ze hebben gehaald uit een honderdtal artikelen over illegale haaienjacht en die gecombineerd om ongeveer te schatten hoeveel jaarlijkse vangsten zijn gedaan die niet zijn gedocumenteerd. Onderzoekers konden bepalen dat er een percentage aan haaien wordt gedood per jaar tussen de 6,4% en 7,9% van alle soorten. Als we ook de minimumgrens voor het behoud mee zouden rekenen dan mogen het aantal dode dieren niet de 4,9% overschrijden en elk percentage wat hierboven gaat zouden de overlevingskansen van de soort in het geding komen (zeker als bij deze gegevens het lage geboortecijfer onder haaien en de tijd die het duurt voordat een haai is volgroeid, wordt meegerekend).

De oorzaak van deze sterfte komt doordat de bovenste vin verwijderd wordt voor het maken van de beroemde haaienvinnensoep.

Dit is het meeste te wijten aan de toename van het zogenaamde "finning" dat sinds het einde van de jaren negentig tot nu monsterlijk snel is gegroeid: de haaienvinnensoep is vooral in Aziatische landen een delicatesse die zich kan meten kaviaar en truffels. Een kommetje soep kan wel zestig tot zeventig euro kosten.

De jacht op haaien is toegestaan binnen bepaalde grenzen binnen een jaar waar vissers zich aan moeten houden. Zij worden in de gaten gehouden in de havens waar zij het aantal gevangen haaien moeten opgeven. Een aantal van hen proberen deze limiet te omzeilen door de slimmerik uit te hangen. Dan halen ze de vinnen weg bij levende haaien die lijdend weer in zee worden teruggegooid zodat de toegestane bevissingslimiet niet overschreden wordt. Het laat zich raden dat de haaien en langzame en pijnlijke dood tegemoet gaan.

Advertisement

Begin 2017 is er een verzoek gekomen vanuit de VN om meer doeltreffende maatregelen te nemen en dus zijn de functionarissen van de CITES (Trade of Endangered Species) bijeengekomen zodat zij gepaste regelingen konden treffen. We hopen dat er iets verandert, als haaien zouden verdwijnen dan zou dat een harde klap zijn voor het ecosysteem.

Tenslotte willen we, voor de mensen die opperen dat haaien gevaarlijk zijn voor de mens een bijzonder feit onder de aandacht brengen. Op de volgende afbeelding is het aantal mensen dat per jaar wordt gedood door haaien vergeleken met het aantal haaien dat wordt gedood in een uur.

En dan nog een laatste provocatie: gedurende de tijd dat je deze hele afbeeldingen hebt bekeken zijn er in de wereld 73 haaien omgebracht...

Tags: DierenKwallenDossier
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt