6 oefeningen voor je brein ter verbetering van je concentratie en van de verbinding tussen lichaam en geest

door Skip

24 Juli 2017

6 oefeningen voor je brein ter verbetering van je concentratie en van de verbinding tussen lichaam en geest
Advertisement

Het menselijk brein is een machine met ontzettend veel power, maar als we de functies ervan en de harmonie tussen beiden hersenhelften niet stimuleren zal het altijd proberen om naar de ruststand terug te keren waardoor het energie kan besparen. Dit werkt echter niet in ons voordeel wat betreft onze concentratie, ook niet wat betreft onze gezondheid, dus waarom niet proberen of we een handje kunnen helpen op een of andere manier? Hier volgen een aantal dingen die je kan doen met je motoriek om te proberen je geest getraind en geconcentreerd te houden.

Advertisement

1. Basisoefeningen meditatie

1. Basisoefeningen meditatie

Neem plaats op een stoel en breng je handen ter hoogte van je borst en vouw ze en open je handen ietsje, alsof je een balletje vasthoudt en sluit dan je ogen. Bijt zachtjes op de punt van je tong en begin langzaam adem te halen totdat je de behoefte voelt opkomen om te willen gapen.
Door deze oefening ontspan je je lichaamsspieren, maak je je geest vrij en bevorder je het afzonderlijk functioneren van beide hersenhelften.

Advertisement

2. Verkwikkende rekoefeningen

2. Verkwikkende rekoefeningen

Ontspan je nek en schouders door lichte bewegingen met je hoofd alsof je 'ja' zegt.
Het stimuleert de werking van het evenwichtsorgaan en is ideaal voor degenen die uren achter de computer zit.

3. Correctie voorhoofdskwabben

3. Correctie voorhoofdskwabben

Leg een hand op je voorhoofd en de ander op je achterhoofd en oefen een lichte druk uit. Haal regelmatig en diep adem. Met deze oefening kan je negatieve gedachten verdrijven en weer de rust vinden om met meer afstand over belangrijke dingen na te denken 

4. De olifantenoefening

4. De olifantenoefening

Strek een arm voor je uit en leg je oor erop. Begin met je vingers achtjes te maken en concentreer je daar op. Door dit vaak te doen kan je met meer overtuiging taken en dingen doen.

5. Neus-orenoefening

5. Neus-orenoefening

Source

Ga op je knieën zitten en sla je handen op je dijen gedurende een aantal seconden en trek dan met je rechterhand aan je linkeroor en met je linkerhand aan je neus. Stop. Tel tot drie en herhaal alles maar verwissel je handen. Ook door dit te doen zal je je beide hersenhelften aan het werk zetten.

Advertisement

6. Gespiegeld tekenen

6. Gespiegeld tekenen

Deze manier van tekenen is bekend vanwege het feit dat het de creativiteit en coördinatie bevordert, maar wordt ook gebruikt als revalidatiemethode op enkele medische vlakken (epilepsie, hemiplegie. afasie, beroertes).
Het is de bedoeling dat je dezelfde tekening maakt door beide handen te gebruiken en dezelfde bewegingen te maken, letterlijk alsof je de ene hand spiegelde aan de andere.

5. De haak van Cook

5. De haak van Cook

Deze populaire gymnastiekoefening voor de hersenen kan je zittend of staand doen en blijkt uitermate handig te zijn om vooraf aan een test te doen (ongeacht welke). Je zet je ene kuit over de andere en je kruist je gestrekte vingers in elkaar en leg je rechterhand altijd over je linkerhand. Draai het om door je arm naar je lichaam te brengen en je handen op je borst te leggen. Haal nu zes keer diep adem terwijl je je tong tegen je snijtanden aanhoudt. Kom los uit deze houding door je handen te vouwen en nog eens zes keer in te ademen.
Hier kan je de exacte video zien van de oefening.

Advertisement