x
Een geniale truc waarmee je snel en…
De gelukspot: een methode om je kinderen te helpen een positieve houding aan te nemen 18 afbeeldingen die op het eerste gezicht onbegrijpelijk zijn

Een geniale truc waarmee je snel en doeltreffend tafels kunt leren: maar weinig ouders weten ervan

17 Juli 2017 • Door Skip
23.167
Advertisement

Weet jij ook nog de tijd die je hebt doorgebracht met het leren van de tafels? Misschien ben jij een van die mensen die hun ouders als hulp hadden, maar feit is dat rekensommen uit je hoofd leren waarvan je op die leeftijd nauwelijks het nut van inziet echt een opgave kan blijken te zijn. Wees eerlijk: vind jij het ook moeilijk om de tafels boven de zes op te zeggen? Als dat het geval is dan is misschien de methode die je hebt gebruikt niet de meest doeltreffende: zonder enige twijfel kunnen we je zeggen dat dit de enige betrouwbare manier is...


Ken je de tabellen van Pythagoras? Ze zijn een grote hulp bij het leren van de tafels.

In de eerste regel en kolom staan de nummers 1 t/m 10. De andere velden bevatten het getal dat het resultaat is van de vermenigvuldiging van een getal in een kolom en van een regel. Je neemt bijvoorbeeld 7 in de regel en 2 in de kolom, waar ze elkaar dan kruisen is 14. In andere woorden komt de rekensom neer op 7x=14.

Voordat je de tabel gaat gebruiken is het verstandig om zeker te weten dat kinderen goed begrijpen wat vermenigvuldigen is: ze zouden al snel op moeten kunnen tellen en aftrekken voordat ze verder gaan met de volgende bewerkingen. Om ermee te beginnen kan het nuttig zijn om de vergelijking te maken met een reeks optellingen van het hetzelfde getal bijvoorbeeld: 3+3+3+3 is hetzelfde als zeggen 3x4, het resultaat is altijd 12.

Door de tabellen van Pythagoras te gebruiken zal het voor kinderen makkelijker te begrijpen zijn dat 3x4 hetzelfde is als 4x3.

We hebben allemaal tafels geoefend op een blaadje waar 10 keer iets op geschreven stond, een voor elk getal. Het aanzicht van een hele berg getallen op papier is zeker niet prettig en dit kan kinderen bang maken waardoor voor altijd bijna zeker hun kunnen werken met tafels negatief wordt beïnvloed.

De tabellen van Pythagoras daarentegen ziet er heel anders uit: een vierkant, intuïtief en is vooral gebaseerd op visueel leren in plaats van ezelsbruggetjes. Vergeet niet dat niet elk kind goed is in dingen uit zijn hoofd te leren. Voor hen in het bijzonder is het nodig om de klassieke manier van tafels te leren aan te passen.

Advertisement

Kinderen moeten zeker de uitkomsten onthouden van vermenigvuldigingen, maar ze zullen dat makkelijker vinden omdat dit opgevolgd wordt door een visuele en actieve leermethode.

Tafels leren zal niet alleen meer luisteren naar en herhalen van de uitkomsten zijn totdat ze goed in het hoofd zitten, maar zal ook een actief leerproces zijn. De leerling moet met zijn vinger het blad aanraken waar de tafel van Pythagoras op staat en zal de uitkomst moeten opzoeken. De tafels zijn nu kinderspel!

Tags: SchoolKinderenTrucjes
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt