Een start-up ontwikkelt een draagbaar apparaat dat de hersenen beschermt tegen onherstelbare schade - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een start-up ontwikkelt een draagbaar…
Gooi het sap van peulvruchten niet weg! Het kan worden gebruikt in de keuken op heel veel interessante manieren Door onschuldig niezen kan een ruimte VEEL langer onder bacteriën zitten dan je denkt

Een start-up ontwikkelt een draagbaar apparaat dat de hersenen beschermt tegen onherstelbare schade

Door Skip Tromp de Haas
1.733
Advertisement

Een van de uitdagingen in de hedendaagse geneeskunde is het behandelen van hersenbeschadiging dat is veroorzaakt door letsel. Dit is namelijk de tweede doodsoorzaak en de eerste oorzaak van een blijvende handicap, met alle gevolgen van dien voor de zorg die slachtoffers nodig hebben.
Een Italiaanse start-up genaamd Neuron Guard heeft een apparaat ontwikkeld dat erop is gericht om hersenletsel te beperken en die delen van de hersenen te redden die anders voorgoed hun functies kwijt zouden raken.

Een slimme nekkraag

Als er tijdens een ongeluk ook schade aan de hersenen plaatsvindt (hersenschudding, beroerte of hersenbloeding) is het tijdig ingrijpen het enige dat een verschil kan maken. Met dit in het achterhoofd hebben Enrico Giuliani en Mary Frenzese, oprichters van Neuron Guard, een niet invasief apparaat ontwikkeld dat gemakkelijk te dragen is en het ergste beperkt of weet af te houden. Het is een nekkraag die direct op de plaats van het incident wordt aangebracht en de doorstroom van bloed in de nek vertraagt (en dus in het hoofd) dankzij een afgesteld koelsysteem. De temperatuursensoren kunnen de temperatuur regelen van de hersenen zonder ze te beschadigen en ze juist te beschermen. Daarbij komt er een kit met verdovingsmiddelen die ook ter plaatse kunnen worden toegediend en het werk van het reagerend medisch personeel makkelijker kan maken wanneer de patiënt eenmaal in het ziekenhuis is aangekomen.

In wezen is in de Neuron Guard het protocol geïntegreerd dat wordt uitgevoerd in geval van schedeltrauma met eenvoudige narcose en onderkoelingsbehandelingen die kunnen voorkomen dat er onherstelbare schade plaatsvindt.
Dit product is niet alleen bestemd voor gebruik in noodsituaties, maar kan ook zijn plek vinden in de operatiekamer of op de intensive care om direct de temperatuur van het lichaam en de hersenen te regelen. De Neuron Guard komt in 2018 op de markt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt