Iedereen kent lord of the rings maar weinigen kennen het verhaal van de man die het heeft geschreven

door Skip

06 Augustus 2017

Iedereen kent lord of the rings maar weinigen kennen het verhaal van de man die het heeft geschreven
Advertisement

Tolkien, die bekendstaat als de vader van het literatuurgenre fantasy is een van Engelands meest productieve schrijvers van de vorige eeuw. Zijn rijke en ingewikkelde verbeeldingskracht hebben verhalen over elfen, tovenaars en buitengewone fantasiewerelden zoals 'Arda' of 'Midden-Aarde'. Zijn werk heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de literatuurverzameling van gedichten, vertellingen en fictieve verhalen. Daarnaast heeft hij ook verschillende talen bedacht die een consistente grammatica en schrijfwijze hebben (zoals het Elvish bijvoorbeeld). Andere auteurs hebben ook al fantasy gepubliceerd al voor hij dat deed, maar het succes van The Lord of The Rings (De Heer der Ringen) en "de Hobbit" hebben het fantasygenre in heel de wereld weer deed opleven.

Advertisement
Hohum/Wikimedia

Hohum/Wikimedia

De Hobbit werd uitgebracht in 1937 gevolgd door de Lord of the Rings in 1949. In de eerste instantie moest het tweede werk een vervolg zijn op de eerste, maar het werd uiteindelijk iets veel groters. Het werd een van de meest verkochte boeken ooit (150 miljoen stuks). In 2008 werd Tolkien opgenomen in de lijst van de "50 grootste Engelse schrijvers sinds 1945" opgesteld door de Times en in 2009 klom hij naar de vijfde plaats wat betreft "Grootste overleden bekendheden".

Uit het succes van de films van Peter Jackson over de Lord of the Rings blijkt duidelijk hoe iedereen in de wereld enorm gek is op de Engelse schrijver en dat veel mensen graag meer zouden willen weten over zijn leven. Er is een film op komst over het leven van de schrijver en zal draaien in bioscoopzalen.

Advertisement
Peltimikko/Wikimedia

Peltimikko/Wikimedia

De Finse regisseur Dome Karukoski die als een van de grootste talenten ter wereld wordt beschouwd zal de film over het leven van J.R.R. Tolkien regisseren. De film gaat over de gebeurtenissen die plaatsvonden voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Volgens wat er naar buiten is gelekt zal de film op Tolkien gebaseerd zijn en zijn vriendengroep (Robert Gilson, Geoffrey Bache Smith en Christopher Wiseman). De vier lieten zich de "Tea Club and Bavarian Society noemen" en koesterden samen de voorliefde en passie voor literatuur. Het is juist tijdens deze periode dat Tolkien de informatie verzamelde die nodig was voor zijn fantasie waarmee hij de wereld schiep van Midden-Aarde.

Robert Kirkup Dent | Wikimedia

Robert Kirkup Dent | Wikimedia

Het vrolijke gezelschap moest zich gedwongen bij het leger voegen om te vechten in de oorlog, aan de frontlinie. Een geschiedenis die echter een tragisch slot had: twee van hen (Smith en Gilson) kwamen op verscrikkelijke wijze om het leven en deze gebeurtenis beïnvloedde Tolkien enorm; in die mate dat hij zei "dat de oorlog was neergedaald als de winter op zijn creatieve vermogens die op het punt stonden te ontspruiten". Dit had als resultaat dat hij deze ervaringen verwerkte in zijn twee grootste boeken (De Hobbit en de Lord of the Rings) die heel het naoorlogse Europa beïnvloedden.

Ernest Brooks | Wikimedia

Ernest Brooks | Wikimedia

Dit is echter niet de enige film die gaat uitkomen over Tolkiens leven omdat andere filmproductiemaatschappijen al hebben aangegeven deze op het programma te hebben staan. Een in het bijzonder gaat over zijn relatie met Edith Bratt, zijn vrouw en muse die hem inspireerde om de Tinuviel-saga te schrijven. Dit is een liefdesverhaal tussen de sterfelijke genaamd Beren en een elf, een verhaal dat Tolkien in 1917 afrondde.

Advertisement