4 Boeddhistische oefeningen waarmee je met angst kunt omgaan

door Skip

21 Augustus 2017

4 Boeddhistische oefeningen waarmee je met angst kunt omgaan
Advertisement

Om een of andere vreemde reden zijn angst en stress wijdverspreid in de huidige maatschappij. Het zal wel komen omdat de wereld steeds sneller gaat en er steeds meer competitie is, het zal wel komen door de enorme hoeveelheid stimuli die we elke dag over ons heen krijgen. Maar los van de reden ervan, we worden er dagelijks mee geconfronteerd dat we om moeten gaan met deze vervelende reisgenoten. Hoezeer we ook willen, we kunnen ze niet negeren, en op den duur zullen ze ons humeur en lichamelijk welzijn negatief beïnvloeden. Juist om deze reden hebben we vier oefeningen verzameld die horen bij de Boeddhistische leer waarmee je met angst en onrust kunt omgaan.

Coverfoto's: pixabay.com

Advertisement

1 - Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf

1 - Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf

pixabay.com

Het heeft geen enkele zin om de schuld van de problemen waar we last van hebben bij anderen te leggen. Ook al zouden we misschien tot de ontdekking komen dat deze problemen bij hen vandaan komen, ons ervan bevrijden is de enige verantwoordelijkheid die we hebben. Hier moeten we ons bewust van zijn en in staat zijn te begrijpen wat onze grenzen zijn door te leren met deze problemen om te gaan. Het is de enige manier waarop de oplossing echt een realiteit kan worden.

Advertisement

2 - Het belang van het hier en nu

2 - Het belang van het hier en nu

pixabay.com

Het nu is het is enige moment dat van ons is. We hebben vaak de neiging om te leven in herinneringen of proberen we ons voor te stellen wat er morgen zal gebeuren. In het eerste geval herkauwen we een verleden waarover we geen controle meer hebben en in het laatste geval proberen een toekomst te beheersen die nog niet heeft plaatsgevonden. De sleutel tot rustig blijven is juist geconcentreerd blijven op het heden en niet in angst leven door te denken aan wat is geweest en wat komen zal.

3 - De waarde van niet gehecht zijn

3 - De waarde van niet gehecht zijn

pixnio.com

Als je je bestaan alleen baseert op dingen en mensen dan beperk je je iegen vrijheid en vergroot je het lijden. Het ligt in de natuur der dingen om er slechts tijdelijk te zijn. Proberen om de mensen te beheersen van wie je houdt en je obsessief vastklampen aan je bezittingen zal niets anders dan je leven verpesten.

4 - Je zal steeds in dezelfde fouten vervallen als je er niet van zult leren

4 - Je zal steeds in dezelfde fouten vervallen als je er niet van zult leren

https://pixabay.com/p-1750856/...

Als ons handelen niet correct is volgens het boeddhisme dan genereren we negatief karma. Maar ieder mens heeft de kans om zijn fouten recht te zetten, op voorwaarde dat de problemen op gepaste wijze benaderd worden door onderscheid te maken tussen de fouten die we begaan. Als we er niet in zouden slagen deze cirkel te doorbreken dan zullen we deze fouten blijven maken totdat we onze les geleerd hebben.

Advertisement