Simpele trucs van oma die je het gevoel geven dat je een wandelende encyclopedie bent - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Simpele trucs van oma die je het gevoel…
25 katten die niet mee wilde werken aan een selfie zorgden voor hilarische kiekjes. 14 fascinerende foto's die je zo weten te raken dat je ze niet meer kunt vergeten

Simpele trucs van oma die je het gevoel geven dat je een wandelende encyclopedie bent

Door Skip Tromp de Haas
13.512
Advertisement

In het digitale tijdperk en de volledige toegang die er is tot data lopen we het risico dat alle tips, handigheidjes, strategietjes en ezelsbruggetjes in de vergetelheid raken die hoorden bij de vorige generaties. Hoe kan je bijvoorbeeld te weten komen hoe lang het nog duurt voordat de zon ondergaat? Of beter nog, dat je zonder de houdbaarheidsdatum kent nog kunt bepalen of een ei nog te gebruiken is? Hier komen de antwoorden van onze oma's op deze en andere vragen.

- Welke maanden hebben 31 dagen?

Je moet de maanden tellen op je knokkels en de ruimtes daartussen. Alle maanden die zich op de knokkel bevinden hebben 31 dagen, de andere 30 (op februari na dan).

- Hoe lang duurt het voordat de zon ondergaat?

Doe je hand open zoals je ziet op het plaatje en houdt je vinger onder de zon. Elke vinger die de zon scheidt van de horizon staat voor ongeveer 15 minuten.

Advertisement

- Wassende of krimpende maan?

Vergelijk de maan met de letters DOC: D is wassend O is vol en C is krimpend.

- Lege of volle batterij?

Houdt de batterij verticaal vast tussen duim en wijsvinger laat hem vallen van enkele centimeters hoogte op iets als een tafel. Als de batterij blijft staan dan is hij nog vol, als hij stuitert en op zijn kant valt dan kan je hem weggooien.

- Hoe groot is de hoek?

Om ongeveer een inschatting te kunnen maken van hoe groot de hoek ongeveer is kan je je hand goed groot maken en hem gebruiken om hoeken mee te meten.

Advertisement

- De tafel van negen? Een makkie!

Als je bijvoorbeeld 9 keer 7 wilt doen, open dan beide handen en buig je zevende vinger naar binnen. De vingers links daarvan zijn tientallen (6) en de vingers rechts zijn enkelvoudige getallen (3). Uitkomst 63.

- Is het ei vers of kan je hem wegknallen?

Als je eieren te lang hebt bewaard en je weet niet meer of je ze nog kunt eten of niet dan kan je alle twijfels wegnemen door ze in water te dopen: Als het ei vers is dan zinkt het, als hij schuin zinkt dan is hij minder dan twee weken oud en is 'ie nog te eten (mits goed bewaard natuurlijk). Wanneer het ei drijft of verticaal staat dan kan je hem beter weggooien!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt