Koolhydraten vormen een echte bedreiging voor het hart, niet vetten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Koolhydraten vormen een echte bedreiging…
Een Italiaanse ontwerper gaat de wereld rond om het Pantone kleurenpalet te vinden in steden en landschappen Je lichaam kan je met deze 8 symptomen een maand vooraf waarschuwen voor een hartaanval

Koolhydraten vormen een echte bedreiging voor het hart, niet vetten

Door Skip Tromp de Haas
2.405
Advertisement

We horen zo vaak over voeding, wat je wel en niet moet eten, waar je je aan moet houden of wat je moet verbannen dat we allemaal wel een beetje voedingsdeskundigen zijn geworden. De fout die niet moet worden gemaakt is geloven dat alles wat tot nu toe gezegd is altijd en sowieso waar is. In de wetenschappelijke wereld, zo is bekend, dat er geen dag voorbij gaat zonder dat er een groep wetenschappers aankondigt het tegendeel te hebben bewezen van wat mensen gewoon als 'uitgezocht' beschouwden. En het is weer opnieuw gebeurd, en mocht het zo zijn, dan zou dat betekenen dat we vetten voor niets altijd hebben gedemoniseerd.

via: ansa.it

Je moet de koolhydraten in de gaten houden voor het welzijn van je hart, niet vetten!

foto: pixabay.com

Op basis van er is gepresenteerd op het Europees cardiologiecongres in Barcelona door mensen van de Hamilton-universiteit in Ontario zijn het niet vetten die gevaarlijk zijn voor het welzijn van het hart- en vaatstelsel, maar koolhydraten. Met de uitspraak worden alle richtlijnen omtrent het voorkomen van hart- en vaatziekten ter discussie gesteld.

De onderzoekers van de universiteit beweren dat het verminderen van vetten de situatie niet zo heel veel beter zou maken dan dat het bezuinigen op koolhydraten zou doen. Eten moet dus worden afgestemd door niet meer dan zestig procent van de benodigde energie uit koolhydraten te halen en door de hoeveelheid energie dat je uit vetten haalt met 35% te verhogen.

Bij het onderzoek dat 12 jaar duurde waren 135,000 mensen betrokken uit verschillende landen met lage, hoge en gemiddelde inkomens en is van de grootste en volledigste epidemiologische onderzoeken naar dit onderwerp.

Door de conclusies die getrokken zijn wordt het idee totaal op zijn kop gezet dat het terugdringen van het totaal aantal vetten en die vervangen met meer koolhydraten het hart kan redden.

Onderzoekers viel het op dat personen die een koolhydraatrijk dieet volgden een 28% grotere kans op sterfte hadden dan mensen die minder suikers binnenkregen. Mensen die meer vetten aten lieten zien dat de totale sterftekans met 23% afnam en tegelijkertijd ook de kans op beroertes met 18% afnam en de kans op overlijden door andere oorzaken met 30% afnam.

Daarnaast heeft het onderzoek ook aangetoond dat niet alle vetten hetzelfde zijn en dat iedere soort vet op zich de sterftekans met een exact percentage doet afnemen. 14% minder wat betreft verzadigde vetten, 19% minder bij enkelvoudige onverzadigde vetten, 21% minder bij verzadigde vetten en 29% minder bij meervoudige onverzadigde vetten.

We moeten dus opletten met vet, ja dat klopt, maar het onderscheid maken tussen de gewenste vetten (de enkelvoudigde verzadigde vetten in olijfolie en de meervoudige onverzadigde vetten in vis en gedroogd fruit) en de vetten die je weg moet laten. Overdrijf daarnaast ook niet met koolhydraten maar vind een goed evenwicht wat betreft de hoeveelheid vetten.

De reden waarom we nooit wat hebben gehoord over koolhydraten met betrekking tot hart- en vaatziekten is dat alle onderzoeken die door de wetenschappelijke wereld worden aanvaard altijd een Westerse bevolkingsgroep als testgroep had, waarvan bekend is dat het eetpatroon te rijk is aan voedsel. Het onderzoek van de universiteit Hamilton is uitgevoerd op een groep mensen die uit de verste uithoeken van de wereld komen en dus een veel realistischer kader schetst van de impact dat een dieet op de werking van het hart- en vaatstelsel kan hebben.

Tags: EtenGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt