18 etiquetteregels die iedere dame zou moeten kennen

door Skip

16 September 2017

18 etiquetteregels die iedere dame zou moeten kennen
Advertisement

Zie je die mensen voor je waaraan je meteen aan hun voorkomen kan zien dat ze vriendelijk en netjes zijn? Misschien krijg je deze indruk van hen omdat ze echt soepel en elegant bewegen en zich houden aan wat de etiquette voorschrijft. Probeer ook zelf deze simpele regels te volgen om al vanaf het moment van de eerste handdruk een goede indruk te maken. 

Advertisement

Wanneer je gasten hebt

Wanneer je gasten hebt

pixabay.com

 • Wanneer je voor het eerst mensen uitnodigt laat hen dan eerst weten waar het toilet is zodat mannen zich op kunnen frissen en vrouwen hun make-up kunnen bijwerken. Pas als ze terug zijn van het toilet kan je hen uitnodigen aan tafel of voor een aperitief.
 • Als gasten drank of eten meebrengen, zet dit dan neer op een plek waar iedereen er makkelijk bij kan om er iets van te nemen.

  Als je een gast bent
 • Als je eerder wegmoet dan gebruikelijk is neem dan degenen die het hebben georganiseerd even apart en laat hen vriendelijk weten dat je eerder wegmoet. Groet de andere gasten niet, de gastheer of vrouw zal hen daarover informeren, anders denken de gasten misschien dat ze wegmoeten.
Advertisement

In het restaurant

In het restaurant

Garry Knight/Wikimedia

 • Als het warm is moet je niet je servet gebruiken om jezelf te verkoelen. Laat het personeeel weten over je ongemak. Zij zullen er dan voor zorgen dat de klimaatbeheersing wordt ingeschakeld of jullie naar een koelere plek verplaatsen.
 • Vrouwen zouden de inhoud van hun tas niet uit mogen stallen.
 • Als je je haren wilt borstelen, doe dit dan op het toilet.
 • Je lippen bijstiften aan tafel kan wel, maar voor mascara of producten als gezichtspoeder moet je naar het toilet of badkamer.

Goede manieren aan tafel

Goede manieren aan tafel
 • Schenk nooit alleen je eigen glas bij. Vraag eerst aan de mensen die direct naast je zitten of ze ook nog willen.
 • Denk niet te lang na over wat je wilt nemen en hoeveel, kies gewoon wat het dichtst bij je staat.
 • Laat nooit je bestek of opscheplepels op de tafel rusten. Mocht de servet ontbreken, laat het bestek dan het bord.
 • Kopjes thee moeten op de juiste wijze worden vastgehouden door het oortje tussen de vingers te houden. In het koffiekopje kan je daarentegen wel je vingers steken. 

Algemene regel

Algemene regel

Als vrouwen zitten, dan mogen ze hun benen niet kruisen, maar ze gewoon dichtbij en naast elkaar houden, met de knieeën tegen elkaar. Je kan je benen alleen kruisen als de voeten perfect achter elkaar staan.

Etiquette in de auto

Etiquette in de auto

Howcast

Om juist in en uit de auto te stappen zouden dames eerst in de stoel moeten leunen en dan tegelijkertijd beide benen bewegen en ze naarbinnen te zwaaien. Het is ook niet altijd nodig dat dames onder begeleiding naar het feest gaat.

Advertisement