Angstgevoelens? Dat komt door de bacteriën in je buik

door Skip

13 September 2017

Angstgevoelens? Dat komt door de bacteriën in je buik
Advertisement

Er is een tijd geweest dat mensen in de medische wereld dachten dat het lichaam was onderverdeeld als ruimtes op een schip met schotten daartussen en dat je het mankement van een orgaan in dat orgaan zelf moest zoeken. Later is er het begrip gekomen dat het lichaam wel in zijn geheel bestudeerd moet worden en dat de oorzaak van een ziekte zich op een totaal andere plek kan bevinden, maar ook dat de psyche van invloed is op de fysieke gezondheid en andersom. De raadselen van het lijf houden hier zeker niet bij op, want er worden verbanden gelegd die steeds ongebruikelijker zijn, zoals de laatste bijvoorbeeld tussen angst en darmbacteriËn

via microbiomejournal.biomedcentral.com

Advertisement

Sommige gebieden van onze hersenen, die te maken met onze emoties, worden beheerst door het microbioom in onze darmen.

Sommige gebieden van onze hersenen, die te maken met onze emoties, worden beheerst door het microbioom in onze darmen.

NIAID/Wikimedia

Niet veel mensen weten wat het microbioom is, het is ook onbekend terrein voor de experts die proberen te doorgronden hoe dit zo'n ontzettende invloed heeft op de psyche en de fysieke gezondheid, zoals is vastgesteld tijdens de experimenten.

Het microbioom is de verzameling aan micro-organismen, vooral bacteriën die in ons lichaam leven. Sommigen beschouwen het als een echt orgaan en als daar veranderingen in optreden dat het dan aan de basis staat van enkele aandoeningen (obesitas, auto-immuunziekten, allergieën...). De interesse die uitgaat naar het microbioom komt doordat er aan enkele factoren niets kan worden gedaan, niets aan de genen, maar wel aan het microbioom.

Een onderzoek dat is gepubliceerd in het medische journaal Microbiome legt een link bloot tussen het microbioom en angstgevoelens en depressie door middel van een reeks biologische moleculen, miRNA (micro-RNA).

"De microben die in de darmen zitten lijkt het miRNA te beïnvloeden in de prefrontale cortex, een gebied in het centrale zenuwsstelsel die sterk betrokken is bij angst en depressie", zo laat Gerard Clarke weten, een van de auteurs van het onderzoek.

De ontdekking blijkt heel interessant te zijn omdat dit een behandelwijze zou voorstellen die nog nooit eerder is geprobeerd, namelijk het microbioom reguleren
of een darmflora te krijgen van een donor. Dan kunnen we misschien vaarwel zeggen gevoelens van angst. Ook maakt de ontdekking duidelijk op wat voor een manier onze darmflora de psychische en fysieke gezondheid beïnvloedt.

Advertisement