Zijn je nagels broos en breken ze gemakkelijk? Dit is wat jouw lichaam je probeert te zeggen

door Skip

02 Oktober 2017

Zijn je nagels broos en breken ze gemakkelijk? Dit is wat jouw lichaam je probeert te zeggen
Advertisement

Zoals elk onderdeel in het lichaam een indicator is van de gezondheid die we hebben, zo zijn de nagels dat ook. Eventuele afwijkingen moeten worden onderzocht voordat de situatie zich verergert en de toestand ernstigere vormen aanneemt. Een nagel die breekt kan iets heel toevalligs zijn, misschien doordat je je gestoten hebt of dat je nagel brak, maar als het vaker gebeurt dan speelt er een ander probleem.

Advertisement

Als je nagels breken dan kan dat een teken zijn van een gebrek aan mangaan.

Als je nagels breken dan kan dat een teken zijn van een gebrek aan mangaan.

Inspire Beauty Tips

Mangaan is een onmisbaar mineraalzout voor ons lichaam. De naam komt van het griekse woord dat magie betekent, en gezien de talloze functies waar het een rol in speelt, lijkt dit ook echt een magisch element te zijn.
Op de eerste plaats is mangaan belangrijk voor een juiste botgroei en voor het behoud van de botstructuur van het lichaam. Het speelt ook een rol bij wondgenezing, de opname van koolhydraten, aminozuren en van cholesterol. Ook is het noodzakelijk voor het lichaam om vitamine B en C goed op te nemen, welke de hersenactiviteit ten goede komen en ook de bescherming tegen tumorgroei.

Een mangaangebrek kan mogelijk dus heel gevaarlijk uitpakken: als er een licht gebrek is dan uit zich dat door middel van misselijkheid, braken, vermoeidheid, duizeligheid, haarverlies en broze nagels. In de ernstigere gevallen kan het ook wel uitkomen bij verlammingen, blindheid, onvruchtbaarheid en stuipen.

Om een gevaarlijk tekort aan mangaan te voorkomen is het goed om enkele voedingsmiddelen op te nemen in het eetpatroon waar dit mineraalzout in zit. Dit zijn ze:

  1. Zeevruchten: dit zit vol met essentiële omega-3 vetzuren en hebben een hoog vitamine B-gehalte. Kokkels, mossels en garnalen zijn rijk aan mangaan en zijn een bron van proteïnen.
  2. Noten en zaden: hebben een hoog gehalte aan vezels, koper, vitamine C en is geschikt voor veganisten. Aanbevolen zijn amandelen, walnoten, zonnebloempitten en sojazaad.
  3. Spinazie: een prima bron van vitamine A en K die helpen bij de spijsvertering van proteïnen, er zitten vezels en helpen vet te verbranden.
  4. Volkoren granen: verlagen de kans op kanker en diabetes, bevatten vezels en zitten vol vitamine B.
  5. Tofu en tempeh: tempeh is gefermenteerde soja. In zowel tofu als tempeh zitten beiden omega-3 en calcium. Ze bevatten alle acht essentiële aminozuren en zijn een plantaardige bron van eiwitten.
  6. Limabonen: bevat een grote hoeveelheid vezels, calcium en zijn een van de voedinsgmiddelen waar het meeste mangaan in zit.
  7. Zwarte thee: bevordert de botgezondheid en is rijk aan antioxidanten. Voorkomt hart- en vaatziekten en verlaagt het cholesterolgehalte.

Advertisement