Het mysterie achter oogkleur en waarom mensen met groene ogen bijzonder zijn

door Skip

21 Oktober 2017

Het mysterie achter oogkleur en waarom mensen met groene ogen bijzonder zijn
Advertisement

De manier waarop de kleur van iemands ogen wordt bepaald is nog altijd iets dat wordt onderzocht, maar als je groene ogen hebt dan zijn er veel goede redenen om jezelf als bijzonder te mogen beschouwen.
Van alle kleuren die kunnen worden vastgesteld in de ogen van een persoon zijn het de tinten die neigen naar felgroen die het zeldzaamst zijn ter wereld, en naar verluid ook het meest aantrekkelijk.
Hier volgen een aantal bijzondere en interessante feiten over groene ogen en de mensen die ze hebben. 

via owlcation.com

Advertisement

Waarom ogen groen zijn (of welke andere kleur dan ook)

Waarom ogen groen zijn (of welke andere kleur dan ook)

Pixabay

De kleur van de ogen wordt voornamelijk bepaald door twee factoren: het type en de hoeveelheid pigment aanwezig in de iris en de hoeveelheid licht dat op dit bijzondere en mooie orgaan valt. Hoewel dit gegeven al is uitgezocht is de genetische verklaring die achter de kleurbepaling zit nog niet helemaal duidelijk. Het is bekend dat het gaat om een polygenisch gedeelte (dus complex) en dat er tot zover bekend drie genen bij de kleurbepaling betrokken zijn, te weten: EYCL1, EYCL2, en EYCL3.

Dit verduidelijkt dat groene ogen, die op zichzelf niet bestaan maar wel groen lijken doordat die mensen een beetje meer melanine en carotenoïden hebben in de iris vergeleken met mensen die blauwe of lichtblauwe ogen hebben (maar veel minder dan bij mensen die donkere ogen hebben).
Het bijzondere aan alles is dat er wordt gedacht dat slechts 2% van de wereldbevolking deze genetische eigenschap heeft (grotendeels vrouwen) en komen daarmee op de vijfde plaats qua zeldzaamheid na de kleurvarianten, amber, violet, diepzwart en rood.
Groene ogen hebben voornamelijk hun oorsprong op het Europees continent en komen hier ook het meest voor (vooral in Noord- en Centraal-Europa), maar er zijn ook mensen in Afghanistan en Pakistan met deze genetische eigenschap.

Advertisement

Wat er over mensen met groene ogen wordt gedacht

Wat er over mensen met groene ogen wordt gedacht

pixabay.com

Er zijn talloze tests en vragenlijsten die gaan over hoe mensen met groene ogen worden gezien en het gevoel dat deze mensen uitstralen.
De eigenschappen die het meest worden genoemd zijn naar het schijnt betrouwbaar, intelligent voorkomen. En deze mensen zijn bijzonder boeiend. Dit alles omdat de kracht van de kleur bruin wordt gecombineerd met het kalme dat blauw uitstraalt.

Ben jij ook een van de gelukkigen met deze kleur ogen? Vertel ons wat de mensen die jou kennen hiervan vinden!

Advertisement