Trigonometrie was geen Griekse uitvinding: met deze steen wordt de geschiedenis van de wiskunde herschreven - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Trigonometrie was geen Griekse uitvinding:…
Een kind heeft (Minstens) 12 knuffels per dag nodig om goed op te groeien 13 bewijzen dat mannen en vrouwen soms parallelle universums kunnen zijn

Trigonometrie was geen Griekse uitvinding: met deze steen wordt de geschiedenis van de wiskunde herschreven

Door Skip Tromp de Haas
1.763
Advertisement

Na talloze onderzoeken die zijn uitgevoerd door vooraanstaande universiteiten is het uiteindelijk de Universiteit van New South Wales in Sidney geweest die het geheimzinnige mysterie heeft weten te ontrafelen. Het waren niet de Grieken die trigonometrie uitvonden maar de Babyloniërs.

Dit statement is voortgekomen uit nauwkeurig onderzoek waar deze kleisteen aan is onderworpen dat de naam Plimpton 322 krijgt. Laten we eens nader gaan bekijken hoe deze onderzoeken zijn gegaan en tot welke conclusies ze zijn gekomen.

via: Telegraph

Het was de Amerikaanse archeloog Edgar J. Banks die de steen in Zuid-Irak vond ongeveer een eeuw geleden. De steen ging van Banks' handen over in die van George Plimpton die 'm kocht voor slechts 10 dollar en hem uiteindelijk aan de Columbia University schonk in de jaren dertig.

Uiteindelijk is de kostbare vondst terechtgekomen in de handen van experts in het team geleid door Norman J. Wildberger, onderzoeker aan de Universiteit van New South Wales. En hier werd eindelijk iemand gevonden die in staat was om te ontcijferen dat het niet de Grieken en dan vooral Hipparchus van Niceae (die leefde tussen 190 en 120 v.Chr.) waren maar de Babyloniërs die daar ruim 3,700 jaar geleden in slaagden. 

Advertisement

Op de steen zijn basisformules van de trigonometrie of goniometrie gevonden en zijn verdeeld over 4 kolommen en 15 regels. Tot nu toe was het probleem was erachter komen wat er nou stond op de plekken waar de tand des tijds de symbolen slechter leesbaar hadden gemaakt, maar nu is eindelijk de conclusie er gekomen dat er in het Babylonische rekensysyteem werkte met een zestigtallig stelsel (Sexagesimaal) en niet in een tientallig stelsel zoals bij ons, waardoor zij gebruik konden maken van veel "exactere" delingen dan wij.

De conclusie? De Babyloniërs waren in staat om veel nauwkeuriger en simpeler een hoek uit te meten dan wij, daardoor konden de paleizenbouwers van weleer met indrukwekkende precisie gebouwen optrekken, gewoon door de lengte van de zijden te kennen op basis van geometrische verhoudingen... en dat allemaal ruim eerder voordat de Grieken ermee aan de slag gingen!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt