Tabula Cortonensis: het 2200 jaar oude artefact dat belangrijke informatie over de Etruskische beschaving onthult - Curioctopus.nl
x
Tabula Cortonensis: het 2200 jaar oude…
Een fotograaf legt het exacte moment vast waarop een walvis bij verrassing een kijkje neemt bij een boot Egypte: boer ontdekt een 2.600 jaar oude stele tijdens het ploegen van het land

Tabula Cortonensis: het 2200 jaar oude artefact dat belangrijke informatie over de Etruskische beschaving onthult

18 Juli 2021 • Door Janine
1.049
Advertisement

De Etruskische beschaving is mysterieus en daarom ook fascinerend: dat is het vanuit cultureel en religieus oogpunt, maar er zijn nog steeds vragen waarop geen definitief antwoord is gegeven. De ontdekking van de Tabula Cortonensis zou wetenschappers echter in staat stellen een stap voorwaarts te zetten in de kennis van dit volk en zijn geschiedenis. Het is een bronzen artefact dat dateert van ongeveer 2.200 jaar geleden: de Etrusken creëerden deze tablet die vandaag een fundamentele rol speelt bij het ontcijferen van een verloren taal en tussen de regels van de tekst geheimen bevat over de Etruskische beschaving.

De tablet werd in 1992 opgegraven en werd ontdekt in de buurt van de stad Curtun, nu Cortona genoemd: een stad in de provincie Arezzo, in Toscane. Dit bronzen artefact heeft een dikte van 2-3 millimeter en een afmeting van 50x30cm. Het werd oorspronkelijk in acht fragmenten gesneden, maar één daarvan is verloren gegaan: er zijn zeven fragmenten gevonden die in feite een rechthoekige tablet vormen waarop een inscriptie is gegraveerd. Geleerden suggereren dat het werd gesneden om voor verschillende doeleinden te worden gebruikt. Er zijn mensen die ook denken dat de tablet op deze manier is gemaakt om op te hangen, maar er is geen plaats voor een ring of een haak.

foto: kogni.narod

Maar wat staat er op de Tabula dat zo belangrijk is? Een tekst die een overeenkomst van grondoverdracht tussen twee partijen omvat. Vervolgens meldt het een contract voor de verkoop of verpachting van land met een wijngaard in de vlakte van het meer van Trasimeno. Geleerden hebben ontdekt dat de inhoud zeker duidelijk was, maar misschien te rijk aan informatie: er worden bijvoorbeeld de namen gegeven van de mensen die bij het contract zijn betrokken, er wordt informatie gegeven over de Etruskische stijl en taal die in dit soort overeenkomsten wordt gebruikt. De lange tekst biedt een nuttig onderzoeksinstrument over de Etruskische taal, vooral in het licht van het feit dat de taal die geleerden dachten te kennen, ongelooflijk verschilt van de tekst die op het tablet is gegraveerd. Dit bevat een unieke taal die werd gebruikt door mensen die in Cortona woonden en geleerden denken daarom dat mensen in verschillende delen van Etrurië een andere taal gebruikten. De tablet geeft zodoende een completer beeld van hun taal en laat zien dat het complexer is dan eerder gedacht.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt