Dit zijn de 11 oudste voorwerpen die ooit op aarde zijn gevonden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit zijn de 11 oudste voorwerpen die…
Het IQ van de mens daalt ieder jaar en waar dat allemaal mogelijk door zou kunnen komen 18 oude foto's waar beroemdheden op zijn te zien zoals je ze nog nooit eerder hebt gezien

Dit zijn de 11 oudste voorwerpen die ooit op aarde zijn gevonden

Door Skip Tromp de Haas
2.992
Advertisement

Als we om ons heen kijken zien we gebouwen, wegen en auto's uit moderne tijden. Doordat de mensheid vooruitgaat worden als vanzelf de sporen van voorgaande volkeren uitgewist, doordat we zo nu en dan met een schone lei beginnen. Archeologische opgravingen of toevallige vondsten die ons eraan herinneren dat er eeuwen, zo niet duizenden jaren oude volkeren en culturen zijn geweest.

Heb je jezelf ooit wel eens afgevraagd wat de oudste voorwerpen zijn die ooit zijn gevonden? Hier staan ze op een rijtje voor je in dit artikel.

Zonnebril

Hoewel er niet de standaard zonnebril was met donkere glazen, hadden mensen heel heel lang geleden ook de behoefte om hun ogen te beschermen tegen verblindend licht. Daar was dit maskertje van ivoor juist voor bedoeld dat hier op de foto te zien is. In plaats van donkere glazen heb je twee smalle spleetjes die hoe dan ook dienst deden! Dit type zonnnebril werd veelvuldig gebruikt door de Inuït om hun ogen te beschermen tegen het weerkaatsende zonlicht op de ijzige toendra's 

De eerste prothese

De eerste optekening van een prothese in de geschiedenis is een grote teen van hout. Deze werd gevonden in het graf van een Egyotische vrouw die leefde tussen 950 v.Chr. en 750 v.Chr.

Advertisement

Het eerste Zwitserse zakmes

foto: maxpixel.net

Het lijkt misschien paradoxaal, maar het eerste Zwitserse zakmes was eigenlijk Romeins. Het ligt voor de hand dat het in die tijd niet deze naam had, maar vervulde het wel dezelfde rol. Er zijn kurkentrekkers of messen, maar alleen een vork, mes, lepel en een tandenstoker. Deze vondst dateert uit 200 v. Chr. en werd gevonden in de Meditteraanse zee in de jaren negentig.

De eerste wc's met afvoer

In de Turkse stad Efeze is er een openbaar toilet dat erg veel lijkt op moderne toiletten. Het bouwwerk dateert uit de 1e eeuw voor Christus en is het oudste voorbeeld van een wc met afvoer. Onder de marmeren platen met gaten had je stromend water die uitwerpselen meevoerde. Er is alleen een heel groot verschil met huidige toiletten... een compleet gebrek aan privacy!

Het eerste volkslied

In hedendaags Syrië zijn enkele tabletten gevonden van klei waar teksten in spijkerschrift staan gesteld. Op een tablet in het bijzonder staat wat door historici als het oudste voorbeeld van een muzikale compositie wordt beschouwd. Heel bijzonder is het feit dat er in de buurt van de "muzieknoten" ook aanwijzingen staan over hoe je het stuk moest spelen. De woorden zijn geschreven in het Hurritisch, een taal van een volk dat woonde in zuidelijk Anatolië van 2000 v. Chr. tot 1000 v.Chr.

Een schoen van vijfenhalf duizend jaar oud.

Dat lees je goed: vijf millennia en een half. Deze leren schoen werd gevonden in Armenië, vol gras en stoffelijke resten van een persoon die er waarschijnlijk aan hebben bijgedragen dat de schoen door de tijd heen bewaard is gebleven. Experts hebben de maat genomen en komt deze overeen met maat 38.

Het oudste masker

Er is niet veel bekend over dit masker, maar experts schromen desondanks niet om dit als het oudste masker ter wereld te beschouwen. Het is namelijk gemaakt van steen en stamt uit 7000 v. Chr. – oftewel een tijd waar men nog geen keramiek kende en men ook nog niet wist dat je dit kon bewerken.

Het oudste stuk kauwgom

Ook onder de volkeren in Finland uit de Nieuwe Steentijd hadden ze de gewoonte om op 'kauwgom' te kauwen, dat van berkenhars was gemaakt. Hier dacht men van dat het ontsmettende eigenschappen bezat en geschikt was om tandvleesontsteking mee te behandelen. De oudste kauwgom die ooit gevonden is, die is ruim 5000 jaar oud.

De oudste geliefden die zijn gevonden

De Geliefden van Valdaro worden gezien als de twee oudsten geliefden waarvan er sporen zijn gevonden. Zij werden gevonden met de armen om elkaar heen in een graf uit de Nieuwe Steentijd in de Stad San Giorgio in Mantua, Italië. Uit de onderzoeken die zijn gedaan blijkt dat het om twee jonge mensen gaat, niet ouder dan 20. Doodsoorzaak is momenteel nog onbekend aangezien er geen sporen zijn van geweld of ziekte. De Geliefden van Valdaro dateren tussen de vijf- en zesduizend jaar geleden.

Het oudste zirkoon ooit

foto: John Valley, University of Wisconsin

Dit stuk zirkoon is het oudste stukje van de aarde ooit gevonden. Het is gevonden in Australië en men denkt dat het ongeveer 4,4 miljoen jaar oud is.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt