De romeinen bottelden deze fles in 350 v.Chr en is daarmee de oudste verzegelde wijnfles ter wereld - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De romeinen bottelden deze fles in 350…
14 hilarische momenten die lange mensen minstens een keer hebben meegemaakt 8 psychologische tips die je kunnen helpen de aandacht van anderen te trekken

De romeinen bottelden deze fles in 350 v.Chr en is daarmee de oudste verzegelde wijnfles ter wereld

Door Skip Tromp de Haas
2.454
Advertisement

Wie er verstand van heeft weet dat niet alle wijn lekkerder en waardevoller wordt naarmate het veroudert in de fles. Ook voor de wijn die als goed wordt gezien wordt een beperkte tijd aanbevolen waarin de wijn gedronken moet worden, maar nog nooit is wijn langer bewaard gebleven dan in de zogenaamde Speyer-fles. Er wordt gedacht dat deze wijn al heel lang geleden is gebotteld in 325-350 v.Chr. 
Hier zijn alle wetenswaardigheidjes over deze recordfles.

Een sensationele vondst uit 1867.

foto: Immanuel Giel CC BY-SA 3.0

De waardevolle fles kwam weer boven water in 1867 in een Romeins graf in het gebied waar nu het Duitse stadje Speyer ligt en waar de naam ook van is afgeleid. De vondst, de enige waar nog vloeistof in zat, ging waarschijnlijk mee op reis met een Romeinse soldaat naar de Elyseïsche velden, oftewel het hiernamaals. Er zat waarschijnlijk wijn in, maar tot op heden heeft nog niemand geprobeerd deze fles te openen.

De Speyer-fles wordt bewaard in het Historisch Museum in het Duitse Rijnland-Palts

foto: Altera levatur CC-BY-SA 4.0

In dit museum is er een permanente tentoonstelling over deze wijn en boffen de bezoekers dat ze zelf de alleroudste nog dichte wijnfles ter wereld kunnen bekijken.

Advertisement

Experts denken dat de vloeistof nog bewaard is gebleven omdat er voor de verzegeling een grote hoeveelheid olijfolie is gebruikt en een zeer bestendig soort was.

foto: Following Hadrian CC BY 2.0/ Flickr

De curator van het museum, Ludger Tekampe, denkt dat er in 25 jaar het uiterlijk en de kleur van de vloeistof in de Speyer-fles helemaal niets is veranderd. Deskundigen hebben vaak nagedacht over de mogelijkheid om te proberen hem te openen en de inhoud ervan te analyseren, maar voor nu is hij nog dicht en heel en staat hij in de toren van het museum.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt