Bitcoin: nu verbruikt een enkele transactie net zoveel als een huis in een week

door Skip

01 December 2017

Bitcoin: nu verbruikt een enkele transactie net zoveel als een huis in een week
Advertisement

Als het over Bitcoin gaat, dan gaat het over de digitale valuta die in 2009 op de markt is gebracht door de bedenker onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Sindsdien is de prijs enorm gestegen tot wel boven de zevenduizend dollar waardoor in heel de wereld het energieverbruik door computers toenam.

Maar hoeveel kost het digitaal beheren van een valuta op globale schaal in termen van elektriciteitsverbruik? Laten we samen gaan kijken naar de gevolgen die ons te wachten staan wat betreft vervuiling.

Advertisement

Wat zijn de gevolgen van transacties versleuteld geld wat energieverbruik betreft?

Wat zijn de gevolgen van transacties versleuteld geld wat energieverbruik betreft?

Pixabay/geralt

De uitdaging die Bitcoin heet, moet niet worden geïnterpreteerd in financiële of sociale termen, dan wel in een heus milieuprobleem, want volgens een platform gespecialiseerd in alles wat met cryptovaluta te maken heeft, vinden ze dat elke transactie die met bitcoin wordt gedaan 215 kilowattuur aan elektriciteit kost om te worden verwerkt. Om een beter idee te krijgen van wat dit betekent in verbruikstermen kan je deze hoeveelheid vergelijken met het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Amerikaans gezin in een hele week.

Mensen die voorstanders van bitcoin zijn merken op dat hoe meer transacties er worden gedaan met bitcoin, des te meer de transacties die worden verwerkt door de traditionele financiële instituten zullen afnemen en het dus niet gezegd is dat het algehele energieverbruik zal blijven toenemen.

Advertisement
Mirko Tobias Schäfer/Flickr (CC BY 2.0)

Mirko Tobias Schäfer/Flickr (CC BY 2.0)

Het is een complex fenomeen en zoals bij alle innovatieve technologiëen het geval is heb je voor- en tegenstanders. Diverse centrale banken, zowel in Azië als in Europa, bestuderen het verschijnsel van digitale valuta's en  is er afgelopen juni door het IMF banken gevraagd om de trend niet te negeren omdat de rappe innovaties in de digitale technologieënsector nu al de financiële markten aan het vernieuwen zijn. Hierdoor worden er nieuwe mogelijkheden en uitdagingen gecreëerd voor consumenten.

De overstap naar deze digitale valuta is al begonnen, daarom is het belangrijk te gaan begrijpen hoe het werkt om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Advertisement