Waarom je een uur voor het slapen gaan tablets en smartphones uit zou moeten zetten

door Skip

25 November 2017

Waarom je een uur voor het slapen gaan tablets en smartphones uit zou moeten zetten
Advertisement

Voordat je in een diepe slaap valt, kijken we bijna allemaal nog even snel op de smartphone of bladeren we door een e-book op de tablet. We hebben er geen zin in om gadgets weg te leggen, ook niet op het meest ontspannende moment van de dag, het moment dat we gaan slapen.

Maar we mogen niet vergeten dat deze gewoonte ons lichaam negatief beïnvloedt en dat voelen we de dag erna en de dag daarop ook. Maar hoe dan?

Advertisement
designed by Freepik

designed by Freepik

Een groep studenten van de Universiteit van Buenos Aires heeft onderzoek gedaan om te doorgronden op welke manier het gebruik van smartphones van invloed op de slaapkwaliteit. Na enkele enquêtes te hebben afgenomen onder jonge mensen tussen de 18 en 29 jaar zagen de studenten dat de deelnemers die zeiden zes tot acht uur te slapen per nacht dat ze zich ondanks dat moe en suf voelden. Maar hoe komt dat dan?

Toen de vragenlijsten nader werden bekeken kwam aan het licht dat 90% van de ondervraagden aangegeven dat ze hun mobiel naast zich hebben liggen als ze gaan slapen en 70% zegt dat ze hem gebruiken voordat ze gaan slapen. Het probleem zit hem erin dat:

- de reflectie van scherm op het oog de aanmaak van melatonine verhindert, dit zorgt voor het reguleren van slaap. De mensen die dit dus aangaat doen er langer over om in slaap te vallen en is de effectiviteit van de nachtrust niet voldoende;

- slapen terwijl je een ingeschakelde mobiele telefoon naast je hebt niet ideaal is, ook al staat het scherm uit. De hersenen blijven in een voortdurende staat van paraatheid door de kans dat er berichtjes en telefoontjes binnenkomen.

Conclusie? De auteurs van het onderzoek geven het advies om de mobiele telefoon minstens een uur voordat je gaat slapen uit te zetten. Het is een gewoonte die je makkelijk kunt veranderen, maar is tegelijkertijd cruciaal voor de verbetering van de nachtrust.

Advertisement