Zodra je de voordelen kent van mandarijnenschillen dan gooi je deze straks niet zomaar meer weg

door Skip

09 December 2017

Zodra je de voordelen kent van mandarijnenschillen dan gooi je deze straks niet zomaar meer weg
Advertisement

Van alle citrusvruchten die we in het koude seizoen eten zijn het de mandarijnen die onopgemerkt blijven; niet omdat er we ze weinig eten (integendeel!) maar omdat hun eigenschappen en de manieren waarop je ze mogelijk kan gebruiken minder bekend zijn dan bij vruchten die we beter kennen zoals citroenen en sinaasappels.
We willen in het bijzonder even stilstaan bij het stukje waar we je vertellen waarom het goed is deze te eten en op welke mogelijke manieren je dit kunt doen.

via nutraingredients.com

Advertisement

De verborgen kracht van mandarijnenschillen.

De verborgen kracht van mandarijnenschillen.

Pixabay.com/Pixel2013

De voornaamste reden waarom schillen van mandarijnen (en van citrusvruchten in het algemeen) moeten worden bewaard is omdat hier grote hoeveelheden antioxidanten in zitten.
Deze stoffen staan bekend erom dat ze vrije radicalen die gezonde lichaamscellen beschadigen, tegengaan.

Daarnaast bevat, volgens een gezamenlijk uitgevoerd onderzoek door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw en het Canadese bedrijf KGK Synergize, dat is gespecialiseerd in nutraceutica (voeding en medicijnen), dit deel van het fruit een type van chemische verbindingen die polymethoxylaatflavonen worden genoemd. Deze kunnen de slechte vorm van cholesterol (LDL) beter verlagen dan medicijnen zonder dat er bijwerkingen optreden, in de percentages van 32%-40%.

Hoe moet je dit gezonde stukje van dit fruit dan eten? De snelste manier is om er thee van te zetten of infusies te bereiden. Zoals we dat doen citroenen en sinaasappels moeten we niet vergeten om het witte gedeelte weg te halen en dan kunnen we de schillen laten uitdrogen die dan in de maanden die komen gaan, kunnen worden gebruikt door ze in de thee te doen bijvoorbeeld. Door voedingsmiddelen uit te drogen kunnen we nagenoeg de voedings- en smaakeigenschappen onveranderd behouden.

Van de gedroogde schillen kan poeder worden gemaakt en worden gebruikt om gebak, yoghurt en salades te zoeten. Het is natuurlijk ook mogelijk om flavoonpolymethyloxylaten via voedingssupplementen binnen te krijgen, maar proberen om datgene te gebruiken wat anders in de vuilnisbak zou eindigen, geeft aroma en een beetje kleur aan je gerechten!

Advertisement