De oudst eetbare ham ter wereld is 115 jaar oud, maar niemand durft hem te eten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De oudst eetbare ham ter wereld is 115…
Dit zijn de macabere en gewelddadige details van sprookjes waar Disney de voorkeur aan gaf ze niet te vertellen Verhalen over 9 dieren die het niet zouden hebben gehaald als deze moedige mensen er niet waren

De oudst eetbare ham ter wereld is 115 jaar oud, maar niemand durft hem te eten

Door Skip Tromp de Haas
1.988
Advertisement

Als je curiositeiten interessant vindt dan zal je het vast verbazen om te weten dat nu nog de oudste ham ter wereld benijdenswaardig wordt bewaard. Het pronkt met de respectabele leeftijd van 115 jaar en microbiologen menen dat hij nog goed is om te eten, ook al heeft iemand 'm ooit geproefd. Alsof het nog niet gedaan is met de bijzonderheden aan dit verhaal, moet er nog bij worden vermeld dat de ham wordt bewaard in het museum in de Amerikaanse county Isle of Wight in de staat Virginia waar ook de oudste pinda ter wereld te vinden is.

Het verhaal van deze beroemde ham begint bij de boerderij Gwaltney Food een familiebedrijf, plaatselijk bekend om de kwaliteit van varkensproducten.

De rijping van deze ham begon in 1902. Toen werd deze vervolgens ongeveer twintig jaar lang vergeten in het grote magazijn van het bedrijf voordat iemand van de familie, Pembroke D. Gwaltney Jr. deze weer vond. Nadat hij zag hoe goed deze bewaard was gebleven, begon hij hem mee te nemen naar tentoonstellingen om te laten zien dat vlees ook zonder koeling zo lang kon worden bewaard.

Dat de ham zo bewaard is gebleven denkt men toe te kunnen schrijven aan de gebruikte rijpingsmethode.

Het is een techniek die nu niet gebruikt wordt omdat het veel werk en zeer lange rijpingstijden vraagt. In het kort komt dit neer op het uitdrogen van het gezouten vlees en al het aanwezige vocht: deze manier van rijpen had vlees als resultaat dat veel langer mee gaat en een veel intensere smaak heeft.

Advertisement

De analyses die microbiologen hebben verricht tonen aan dat, ondanks de leeftijd, het vlees nog te eten is.

Het is echter zeer waarschijnlijk dat de smaak niet zou worden gedeeld door de moderne smaakpapillen, die niet gewend zijn aan smaken die zo intens en 'rauw' zijn. Ook het uiterlijk belooft niet op een ervaring die je bij zal blijven.

De ham blijft in ieder geval een toeristenattractie die vele nieuwsgierigen naar het museum in de county Isle of Wight trekt waar ook de oudste pinda ter wereld ligt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt