12 verrassende foto's die ons de ECHTE oorsprong laten zien van voedsel

Janine image
door Janine

30 December 2017

12 verrassende foto's die ons de ECHTE oorsprong laten zien van voedsel
Advertisement

De hedendaagse mens lijkt ondergedompeld te zijn in technologie en steeds meer afstand te nemen van wat al duizenden jaren één van zijn sterke punten is geweest: in contact staan met de natuur. De progressieve scheiding tussen mens en natuur beïnvloedt zodoende onze kennis: tegenwoordig zijn steeds minder mensen op de hoogte van de oorspronkelijke aspecten van voedsel, zozeer zelfs dat ze ze niet eens te herkennen in hun natuurlijke context. Hieronder zijn 12 voorbeelden die laten zien wat we bedoelen.

Advertisement

1. Kaneel

1. Kaneel

yashima/Flickr

Kaneel (of cinnamon) is een groenblijvende boom afkomstig uit Sri Lanka. In tegenstelling tot andere specerijen wordt kaneel gewonnen uit de schors of takjes van deze bomen.

Advertisement

2. Kiwi

2. Kiwi

A.j.morris/Wikimedia

Oorspronkelijk uit China (langs de riviervalleien van de Yangtze), lijkt de kiwiplant niet veel op het fruit dat wij kennen; het is een klimplant die bomen of palen als ondersteuning gebruikt en die te onderscheiden is in mannelijke en vrouwelijke soorten.

3. Koffie

3. Koffie

pixabay.com

Wist je dat koffie wordt verkregen uit bessen van kleuren variërend van groen tot rood? De meest gecultiveerde koffieplanten zijn de Coffea arabica, de Coffea canephora en de Coffea liberica, maar er zijn 90 of meer variëteiten in de natuur.

4. Amandelen

4. Amandelen

maxpixel.freegreatpicture.com

Amandelen zijn eigenlijk de pitten van amandelvruchten, ook al worden ze als fruit beschouwd (bomen herkenbaar aan hun witte en roze bloemen).

5. Cacao

5. Cacao

EOL Images/Flickr

De cacaoplant, afkomstig uit Zuid-Amerika, is herkenbaar aan zijn roze, groene of witte bloemen die op de stam groeien en aan de rode, oranje of gele vruchten, vergelijkbaar met kleine langwerpige pompoenen. De cacao die we in de keuken gebruiken wordt gewonnen uit de zaden van deze bijzondere vruchten.

Advertisement

6. Pistaches

6. Pistaches

pixabay.com

De pistacheboom groeit verticaal en kan maximaal 300 jaar oud worden! Ze worden gekweekt sinds de prehistorie (in het Midden-Oostengebied) vanwege de zaden van zijn harde schaalvruchten (pistaches, dus).

7. Pindaplant

7. Pindaplant

H. Zell/Wikimedia

Een andere plant afkomstig uit Zuid-Amerika is de pindaplant (ook al wordt er gedacht dat deze voortkomt uit hybridisatie), herkenbaar aan zijn gele bloemen. De vruchten rijpen onder de grond en bevatten maximaal vier zaden.

Advertisement

8. Spruitjes

8. Spruitjes

pixabay.com

De Brassica oleracea gemmifera is een plant die vooral in koude klimaten groeit - bijvoorbeeld in Noord Europa (daarom worden ze ook wel brusselse spruiten genoemd) - produceert de axillaire scheuten die we spruitjes noemen.

9. Sesamzaad

9. Sesamzaad

Anna Frodesiak/Wikimedia

Oorspronkelijk uit Afrika en India, is sesam een kruidachtige plant met een zeer oude oorsprong die niet hoger dan 50 cm wordt; sesamzaad wordt geëxtrapoleerd van zijn groene vruchten.

Advertisement

10. Cashewnoten

10. Cashewnoten

Abhishek Jacob/Wikimedia

De cashew is een struik van bescheiden omvang die twee soorten vruchten produceert, aan elkaar vastgemaakt: de eerste, de cashewnotenappel, is geel, peervormig en is in werkelijkheid een valse vrucht (in oosterse landen wordt de pulp gegeten); de tweede, de noot van de cashew (echte cashewnoten), groeit als een verlenging van de cashew appel en lijkt visueel op een nier.

11. Vanille

11. Vanille

pixabay.com

Behorend tot de familie van de Orchideeën, werd de vanilleplant oorspronkelijk gecultiveerd door de Azteekse volkeren; het kruid van vanille wordt geëxtrapoleerd van de peulen van zijn fruit.

Advertisement

12. Saffraan

12. Saffraan

pixabay.com/

De saffraanplant produceert paarse bloemen, uit wiens meeldraden de gelijknamige specerij wordt verkregen. Oorspronkelijk groeide het vooral in Anatolië.

Advertisement