9 mysteries die de wetenschap nog niet wist te onthullen

Janine image
door Janine

25 December 2017

9 mysteries die de wetenschap nog niet wist te onthullen
Advertisement

De wetenschap heeft zich altijd ten doel gesteld om een rationele en aantoonbare verklaring te vinden voor alle fenomenen in de wereld, zelfs de meest unieke. Ondanks de belangrijke resultaten bereikt door de wetenschappelijke methode, zijn er nog steeds talloze verschijnselen die in een mysterie gehuld blijven. In dit artikel worden 10 mysterieuze gevallen genoemd die op wetenschappelijk niveau als onverklaarbaar worden beschouwd,  die bijna de spot lijken te drijven met de verschillende pogingen van de geleerden.

Omslagfoto: Sanna Saunaluoma/Wikimedia

Advertisement

1. De ondergrondse oceanen

1. De ondergrondse oceanen

Erin Khoo/ Flickr

Enkele experts hebben in 2014 het bestaan ontdekt van ondergrondse uitgestrekte watervlakten. Deze ondergrondse oceanen lijken meer dan 2 een half miljard jaar geleden te zijn gevormd en zouden een veel groter volume bedekken dan de oceanen op de oppervlakte; hoewel de reden voor het bestaan van deze immense massa's water niet bekend is, zou men kunnen veronderstellen dat het een uitbreiding van de oceanen op de oppervlakte zijn!

 
 

Advertisement

2. Het spookschip Carroll A. Deering

2. Het spookschip Carroll A. Deering

Wikimedia

In 1921 werd een schoener (zeilschip gekenmerkd door twee naar achter hellende masten) middenop zee gevonden; het schip was zonder bemanning en passagiers, hoewel het voedsel en verschillende voorraden had. In 1922, na het afsluiten (zonder resultaat) van het onderzoek, werd de Carroll A. Deering het bekendste spookschip ter wereld.

3. De regenman

3. De regenman

Markus Spiske freeforcommercialuse.net/ Pexels

In 1983, na de begrafenis van zijn opa, werd Don Decker getroffen door een trauma door een psychologische depressie. Zodra hij thuis was, begon er water uit de muren van zijn eetkamer te druppelen; geen enkele verklaring van het fenomeen bleek overtuigend, omdat de wanden geen doorlaatbare punten hadden. Enkele vrienden, onthuts door dit feit, brachten Don Decker naar een pizzeria in de buurt, maar toen Decker binnenkwam begon ook daar water uit de muren te druppelen (toen hij naar buiten liep, stopte het water). De zaak is nog altijd onverklaarbaar.

4. De Dansplaag

4. De Dansplaag

Walters Art Museum/ Wikimedia

In 1518 liep een vrouw uit Straatsburg (Frau Troffea) op straat en begon wild te dansen, zonder te stoppen. Gedurende de week, voegden zich ongeveer honderd mensen bij haar: niemand lukte het om te stoppen of een uitleg te geven. Honderden mensen sloten zich aan bij de zogenaamde Dansplaag, en dansten tot de dood van veel deelnemers (wegens vermoeidheid, beroerte of hartstilstand)!

5. De ruïnes van Bimini

5. De ruïnes van Bimini

Athanasius Kircher (public domain in USA)/ Wikimedia

In 1930 voorspelde een Amerikaanse mysticus, Edgar Cayce, de ontdekking van Atlantis tussen 1968 en 1969. In september 1968 werden ongeveer zevenhonderd kalkhoudende rotsen gevonden in de wateren van de Atlantische Oceaan, om precies te zijn vlakbij het eiland Bimini. Deze rotsen werden al snel de ruïnes van Atlantis genoemd, zoals Cayce voorspelde (vogens sommigen zouden deze rotsen eenvoudige natuurlijke formaties zijn, en niet de overblijfselen van oude menselijke beschavingen).

Advertisement

6. De kokende rivier

6. De kokende rivier

Brocken Inaglory/ Wikimedia

Andrés Ruzo is een geoloog die dit professionele pad heeft bewandeld vanwege een bepaald verlangen: nieuwsgierig door de verhalen die zijn opa hem als kind vertelde, was Andrés gefascineerd door de mogelijkheid van het bestaan van een kokende rivier die veel mensen verbrandde. Vastbesloten om deze rivier te vinden, ging Andrés naar Amazonia en ontdekte hij, geleid door een sjamaan, dat de rivier uit de verhalen echt bestond en de ongelooflijke temperatuur van 85°C bereikte. Zelfs vandaag nog vragen wetenschappers zich af over het waarom van deze temperaturen!

7. De ruïnes van Yonaguni

7. De ruïnes van Yonaguni

jpatokal/ Wikimedia

In 1986 stuitten enkele ontdekkingsduikers op enkele vijflagige monolieten (vergelijkbaar met piramides) in de wateren van het japanse eiland Yonaguni. Talloze voorwerpen die samen gevonden werden met de ruïnes lijken aan te tonen dat deze ooit bewoond waren. Intuïtief gedateerd van voor de laatste ijstijd, lijkt deze plek vandaag een mysterie die opgehelderd moet worden.

Advertisement

9. De cirkels van de Amazone

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek gericht op het bestuderen van enkele eigenaardigheden van het Amazone-regenwoud, kwamen sommige geleerden toevallig enkele honderden enorme hiërogliefen tegen die op de grond waren gemarkeerd. Na een reeks studies bleek dat de oudste van deze tekens kan dateren van een periode tussen 3.000 en 5.000 jaar geleden. Er wordt gedacht dat dergelijke tekens een rituele functie zouden kunnen hebben, ook al blijft hun aard een mysterie.

9. Het mysterie van de tijdreiziger

In 2003 begon de FBI met een onderzoek betreft het verhaal van een man, Andrew Carlssin. Beschuldigd van fraude, slaagde hij erin zijn financiële portefeuille te verhogen van $ 800 naar $ 350 miljoen dollar door middel van een paar beurstransacties. Volgens Carlssin zou dit mogelijk zijn geweest dankzij informatie die hij uit de toekomst heeft verkregen, reizend naar het jaar 2256. Kort daarna verdween hij in het niets en zijn zaak werd een geval van wetenschappelijke interesse.

Advertisement