10 signalen die het lichaam kan sturen bij overmatige stress

Janine image
door Janine

02 Januari 2018

10 signalen die het lichaam kan sturen bij overmatige stress
Advertisement

De moderne levensstandaard zorgt ervoor dat we steeds hectischere ritmes volgen waardoor zich stress ophoopt. Dit kan gemakkelijk problemen veroorzaken voor het organisme en op een zeer negatieve manier onze gezondheid beïnvloeden. Er zijn echter enkele duidelijke signalen die ons vertellen wanneer de stressniveaus een te hoog punt hebben bereikt: zodra één of meer van deze signalen worden gegeven, is het goed om te onthouden dat de levensstijl te vertragen en te veranderen de beste keuze is.

via Healthline

Advertisement

1. Slapeloosheid

1. Slapeloosheid

Alyssa L. Miller/ Flickr

Eén van de belangrijkste symptomen van overmatige stress is moeite hebben om in slaap te vallen. Dit kan ook bijdragen aan een verergering van de stress, omdat te weinig slaap leidt tot storingen in het organisme. In geval van slapeloosheid is het raadzaam om een arts te raadplegen, de oorzaken van stress te achterhalen en onmiddellijk actie te ondernemen door eventuele supplementen te gebruiken.

Advertisement

2. Gewichtsverhoging of verlaging

2. Gewichtsverhoging of verlaging

Tumisu/ Pixabay

Een intense of continue stresssituatie kan leiden tot overmatige productie van cortisol of adrenaline. Cortisol (gewoonlijk het "stresshormoon" genoemd) is een vriend van het metabolisme wanneer het wordt geproduceerd op normale niveaus;  wanneer de cortisolproductie toeneemt als gevolg van stress, kan dit leiden tot honger, verminderde testosteronniveaus en dus gewichtstoename. De toename van adrenaline belemmert echter de vetproductie en versnelt het metabolisme, wat leidt tot een gewichtsverlies dat verre van gezond is.

3. Frequente verkoudheid

3. Frequente verkoudheid

Sambeet/ Pixabay

Eén van de vele functies van cortisol is dat het helpt ontstekingen in het lichaam te bestrijden; wanneer het echter in overmaat wordt geproduceerd, maakt cortisol het immuunsysteem minder in staat om het te absorberen en, als gevolg, neemt het risico op ontsteking fors toe. Een ontsteking is één van de belangrijkste oorzaken (naast het weer) van het begin van een verkoudheid; als de ontsteking kan afhangen van de cortisolniveaus en deze van de stress, dan kan de verkoudheid worden geïnterpreteerd als een symptoom van acute stress.

4. Laag libido

4. Laag libido

geralt/ Pixabay

Als je serieuze problemen met je partner hebt, zoals een laag seksueel verlangen of een gebrek aan interesse, geef dan niet direkt elkaar de schuld, maar bekijk de mogelijke oorzaken: overmatige stress kan een progressieve afname in seksuele aantrekking veroorzaken. Onderzoek dus eerst deze mogelijkheid en ga er eventueel samen tussenuit.

5. Moeite met concentreren

5. Moeite met concentreren

3dman_eu/ Pixabay

Nerveuze spanningen veroorzaakt door stress kan uw dagelijkse cognitieve activiteit gemakkelijk negatief beïnvloeden en aanleiding geven tot concentratieproblemen wat weer minder productief kan maken en je minder in staat bent om je te concentreren op studie of werk. Als je tekortkomingen door stress constateert, hoef je alleen maar je tempo te vertragen en voldoende te rusten.

Advertisement

6. Cardiovasculaire problemen

6. Cardiovasculaire problemen

BodyParts3D/Anatomography/ Wikimedia

Stress als gevolg van intensieve werkritmes, situaties van sociale en economische ongemakken of een hectische levensstijl is één van de grootste vijanden van de bloedsomloop en kan cardiovasculaire problemen of hartaanvallen veroorzaken.

7. Gastro-intestinale problemen

7. Gastro-intestinale problemen

Lozzaaa/ Wikimedia

Angst en stress kunnen aanleiding geven tot verschillende soorten problemen van de maag en de darmen. In deze gevallen helpen medicijnen niet: het is daarom raadzaam om een psycholoog te raadplegen om de oorzaak van stress te achterhalen en in te grijpen.

Advertisement

8. Haaruitval

8. Haaruitval

kalhh/ Pixabay

Een periode van intense of langdurige stress kan leiden tot kaalheid. Het gebruik van vitaminen en andere voedingsstoffen is niet voldoende: als je een progressief verlies van je haar opmerkt, probeer dan na te denken over je gewoonten en de mogelijkheid dat de oorzaak hiervan een opeenstapeling van spanning is.

9. Hoofdpijn

9. Hoofdpijn

CDC/ Wikimedia

Hoofdpijn kan door verschillende factoren veroorzaak worden: zwangerschap, sinusitis, osteochondritis, verkeerde houding tijdens het slapen, enzovoorts. Stress is één van deze factoren: wanneer nerveuze overbelastingen aan de basis van de hoofdpijn liggen, is de enige echt nuttige remedie om veranderingen in je routine aan te brengen en de bronnen van stress te elimineren of te beperken.

Advertisement

10. Huidproblemen

10. Huidproblemen

BruceBlaus

De relatie tussen stress en huidirritaties zoals acne of psoriasis moet niet worden onderschat. Hormonale schommelingen als gevolg van voortdurende stress kunnen ernstige problemen voor de huid veroorzaken: om hier iets aan te doen, moet je "eenvoudigweg" stress zien te vermijden.

Advertisement