7 gewoontes die we vaak onterecht als correct beschouwen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
7 gewoontes die we vaak onterecht als…
Deze mand die je aan de verwarming kunt hangen is het beste cadeau dat je jouw kat kunt geven Een fotograaf maakt twee jaar lang foto's van dieren die met uitsterven zijn bedreigd: zijn foto's zijn hartverscheurend

7 gewoontes die we vaak onterecht als correct beschouwen

Door Skip Tromp de Haas
2.063
Advertisement

Ons dagelijks leven bestaat uit gewoontes: de gewoontes die we als slecht zien die gaan eruit, die we goed vinden houden we aan en pakken we soms op. Er ontstaat echter een probleem wanneer we dieper ingaan op de kwestie en zien dat een aantal van die pareltjes in onze routine eigenlijk helemaal niet zo goed zijn zoals we dachten; in deze gevallen is het nodig de relevante informatie af te wegen en te bepalen of het moment gekomen is om deze gewoontes niet meer op te hemelen en ze weg te laten.

Foto's: gea9on

1. Detoxdiëten volgen

De zogenaamde detoxdiëten beloven te helpen bij het ontgiften van het lichaam van gifstoffen omdat er enorme hoeveelheden plantaardige producten worden gebruikt. Volgens experts kan het lichaam echter prima zelf voor het efficiënt afbreken van gifstoffen zorgen met behulp van een gebalanceerd dieet en een juiste dosis beweging. Als je nieren of lever niet werken zoals dat zou moeten, ga dan eerder bij een specialist langs voor een controle.

2. Antibacteriële zeep gebruiken waar geen alcohol in zit.

Vloeibare handzepen kunnen alleen alle soorten bacteriën verwijderen als het alcoholgehalte boven de 60% zit. Mocht dit gehalte lager zijn of zelfs nul, dan zal de zeep niet bacteriën kunnen bestrijden zoals bijvoorbeeld het norovirus of cryptosporidium.

Advertisement

3. Geen mononatriumglutamaat gebruiken (smaakversterkers).

Een van de gewoontes die je momenteel het vaakst terugziet is dat alles waar ook maar de miniemste hoeveelheid mononatriumglutamaat in zit, wordt geschrapt. Deze gewoonte komt voort uit de gevreesde effecten van dit goedje, oftewel hoofdpijn en misselijkheid; in ieder geval lijken deze problemen zich alleen voor te doen wanneer je meer dan drie gram mononatriumglutamaat binnenkrijgt, een hoeveelheeid waar je met moeite aankomt tenzij je mononatriumglutamaat in pure vorm gebruikt. Het hoeft dus niet deze stof te zijn die voedingsmiddelen ongepast maakt die, ook zonder dat dit daar in zit, schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid.

4. Dagelijks vitaminesupplementen slikken

Anders dan wordt aangenomen helpt het dagelijks gebruiken van multivitaminen niet bij het tegengaan van ziektes, evenmin het verbeteren van de cognitieve prestaties en het geheugen. Deze conclusie komt voort uit een onderzoek uit 2013, dat toont op basis van klinische resultaten die zijn verkregen uit een grote groep (meer dan 450,000 personen) hoe vitamine- en mineraalzoutsupplementen niet alleen ervoor zorgen dat je de gewenste voordelen niet krijgt, maar zelfs negatieve bijwerkingen kunnen hebben.

5. Altijd biologische producten kiezen.

In veel landen is het niet wettelijk verplicht om de biologische certificering van producten te vermelden. Juist daarom moet dit altijd worden uitgezocht en moeten soms de etiketten worden gewantrouwd omdat deze als commerciële trucs kunnen worden gebruikt om de prijs van een product te verhogen - we hebben het hier nog altijd over die landen waar er wat dit betreft geen duidelijke regels zijn.

Advertisement

6. Puur producten consumeren waar weinig vet in zit.

Ons lichaam heeft dagelijks drie fundamentele macronutriënten nodig: koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je de gewoonte hebt producten te eten waar weinig vetten in zitten, probeer dan eens te kijken wat de reden daarachter is. Het lichaam heeft niet alleen vetten nodig maar kunnen (ondanks de term) het lichaam helpen het streefgewicht vast te houden mits geconsumeerd in de juiste hoeveelheid. Daarnaast worden producten die zijn ontdaan van hun vetgehalte, net zo goed aangevuld met suikers die het een prettige smaak geeft. Toch is het belangrijk om te weten dat deze suikers veel slechter voor je kunnen zijn dan vetten, zowel voor de lijn als de gezondheid!

7. Het gebruik van de magnetron afschaffen.

Het kan niet worden ontkend dat de magnetron producten armer maakt wat voedingsstoffen betreft door deze te strippen van een aantal fundamentele bestanddelen. Wat echter niet waar is, is dat deze bereidingsmethode slechter is dan gewoon opwarmen op het vuur. Doordat namelijk eten in de magnetron wordt opgewarmd, dat sneller gaat, zou ervoor zorgen dat eten minder z'n voedingswaarde verliest waardoor stoffen als vitamine C behouden kunnen blijven.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt