16 foto's waarin een aantal formidabele innovaties voor het eerst te zien zijn

door Skip

08 Januari 2018

16 foto's waarin een aantal formidabele innovaties voor het eerst te zien zijn
Advertisement

De geschiedenis zit zeker vol met grote innovaties die op een of andere manier hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de beschaving. Hoewel veel van deze innovaties tegenwoordig onderdeel zijn van het dagelijks leven en ze haast bijna voor de hand lijken te liggen, is er een moment geweest waarop ze zijn gadegeslagen met uiterste verbazing. Dan gaat het natuurlijk over het moment waar zij voor het eerst ten tonele verschijnen. We zetten hier dus nu de 'debuten' op een rij van 16 dingen die kenmerkend zijn voor de tijd waarin we leven.

Advertisement

1. De lancering van de Spoetnik 1

1. De lancering van de Spoetnik 1

© siborg2/imgur

Op 2 oktober 1957 lanceerden de Sovjetunie de Sputnik 1, de eerste kunstmatige satelliet. Deze gebeurtenis was het begin van een aantal heel belangrijke ontwikkelingen op wetenschappelijk, technologisch, militair en politiek vlak.

Advertisement

2. De eerste selfie in de geschiedenis

2. De eerste selfie in de geschiedenis

© DonTago/reddit

In 1839 maakte Robert Cornelius, een chemicus uit Philadelphia de eerste selfie in de geschiedenis, en begon met een gewoonte bij het maken van foto's die tot op de dag van vandaag uitermate succesvol is.

3. Het eerste Neonreclamebord

3. Het eerste Neonreclamebord

© Unknown/Imgur

In 1941 werd het eerste van een lange reeks neonreclameborden geïnstalleerd in Las Vegas - nu bekend als "Stad van de lichten" (City of Lights) - met als doel om de weg te wijzen naar het casino El Rancho. 

4. Het eerste McDonald's-restaurant

4. Het eerste McDonald's-restaurant

© AIRBONES86/imgur

In 1948 openden Richard en Maurice een restaurant in San Bernardino Californië en na een mislukte poging maakten ze er een fastfoodrestaurant van en was daar de eerste McDonald's in de geschiedenis. Tegenwoordig is dit restaurant een museum geworden waar is te zien hoe de multinational een plaats veroverde in de wereldeconomie.

5. De eerste man op de maan

5. De eerste man op de maan

NASA/ Wikimedia

Op 20 juli 1969 zette de Amerikaan Neil Armstrong voet op het maanoppervlak: het was voor het eerst dat iemand de kans had te lopen op een planeet die anders was dan de aarde. Deze gebeurtenis was de start van een nieuwe fase in het onderzoek naar de sterren en stelde de mensheid in zijn geheel in staat om eigen hand de uitgestrektheid van het universum te voelen.

Advertisement

6. De eerste bikini die werd gedragen in het openbaar

6. De eerste bikini die werd gedragen in het openbaar

© koko-pelli/reddit

De nieuwste creatie van de Franse stylist Louis Reard verscheen in 1946 voor het eerst in het openbaar en werd gedragen door ballerina Mechiline Bernardini. Het was een tweedelig origineel badkostuum voor vrouwen. De naam was afkomstig van de Bikini-eilanden (Marshalleilanden), de plek waar vier dagen eerder nucleaire tests werden uitgevoerd.

7. De eerste val van de Niagarawaterval in een ton.

7. De eerste val van de Niagarawaterval in een ton.

© inhistorytoday/imgur

De bekende avonturierster Annie Edison Taylor die toen boven de zestig was, liet zich vallen van de Niagarawatervallen in een ton. Deze gebeurtenis was het begin van een trend die nu nog steeds in zwang is.

Advertisement

8. De eerste Apple-computer

8. De eerste Apple-computer

Ed Uthman/ Wikimedia

De eerste Apple-computer, gemaakt door Steve Wozniak en gepresenteerd door Steve Jobs in 1976, werd gekocht door Paul Terrell, de oprichter van Byte Shop (een van de eerste computerwinkels in de geschiedenis). Al binnen enkele dagen daarna sloten Jobs en Terell een commerciële overeenkomst en begon door Apple een van de grootste revoluties op het gebied van computers die ooit heeft plaatsgevonden.

9. Het eerste kunsthart

9. Het eerste kunsthart

rick proser/ Wikimedia

In 2015 maakte AbioMed het eerste kunstmatige hart ooit: dit innovatieve apparaat dat werd getest op 15 patiënten, werkt door middel van een heroplaadbare energiebron. Tegenwoordig bestaan er hiervan verfijndere versies.

Advertisement

10. De eerste elektrische auto van Tesla

10. De eerste elektrische auto van Tesla

Plug In America/ Flickr

Het bedrijf van Elon Musk maakte in 2008 de Tesla Roadster, de eerste auto met een elektrische motor in de geschiedenis.

11. De eerste foto van een bliksemschicht

allday.com/ Pinterest

De Amerikaanse fotograaf William Nicholson Jennings maakte in 1882 voor het eerst een foto van een bliksemschicht. Hij wilde de vorm ervan bestuderen.

Advertisement

12. Het eerste schilderij van Van Gogh

house-art.com.ua/ Pinterest

Van Gogh maakte zijn eerste schilderij in 1888 waarop het Café op het Place du Forum (in Arles, Frankrijk) staat afgebeeld onder een sterrenhemel

13. De eerste kleurenfoto

smashinglists.com/ Pinterest

De wiskundige en natuurkundige James Clerk Maxwell, bedenker van de vier fundamentele vergelijkingen voor elektromagnetisme, maakte tijdens zijn onderzoek naar lichtfrequenties de eerste kleurenfoto in de geschiedenis (een strikje van tartan).

Advertisement

14. De eerste robot

GoRedRobot !/ Pinterest

In 1957 werd de eerste robot ooit geproduceerd. Cygan, met de bijnaam 'universele robot' is 2,5 meter hoog en was ontworpen als helper bij experimenten of bij huishoudelijke activiteiten.

15. De eerste auto

Ron Woods/ Pinterest

Henry Ford bouwde in 1896 in zijn garage de eerste auto in de geschiedenis: de Ford Quadricycle. De eerste automobiel, gemaakt op vier fietswielen en die op diesel liep, gaf Ford de juiste motivatie om de Ford Motor Company op te richten en de manier om je te verplaatsen te revolutioneren.

Advertisement

16. De eerste mobiele telefoon

Robotizma/ Twitter

In 1973 nam de Amerikaanse ondernemer Martin Cooper contact op met een rivaliserend bedrijf via de eerste mobiele telefoon die ooit zou zijn gebruikt. Dit toestel (dat hij zelf had uitgevonden) woog ongeveer een kilo, en deed er tien uur over voordat het was opgeladen en kon je er een half uur mee bellen. Niet uitzonderlijke eigenschappen, maar revolutionair, gezien de enige telefoon die bestond een vaste telefoon was.

Advertisement