Wetenschappers identificeren de mogelijke oorzaak van auto-immuunziekten en hoe deze kunnen worden bestreden

door Skip

14 Maart 2018

Wetenschappers identificeren de mogelijke oorzaak van auto-immuunziekten en hoe deze kunnen worden bestreden
Advertisement

Een auto-immuunziekte hebben betekent dat je in een staat verkeert waar je chronisch ontstekingen hebt die worden veroorzaakt door het immuunsysteem. Dit ziet wat in feite gezond weefsel is, aan als een bedreiging voor het lichaam en reageert door het aan te vallen. Statistieken tonen aan dat het aantal gevallen toenemen van deze ziekte, waarvan de bekendste systemische lupus erythematodes, reumatische artritis en de ziekte van Hashimoto zijn. Echter denken enkele onderzoekers van de Yale Universiteit dat ze de mogelijke oorzaak en ook een veelbelovende manier hebben ontdekt om deze te kunnen bestrijden.

via iflscience.com

Advertisement

Een migratie van bacteriën

Een migratie van bacteriën

Wikipedia/Bernd Brägelmann Braegel CC BY 3.0

Foto: Doktorinternet (CC BY-SA 4.0)

Door te kijken naar enkele experimenten te kijken met genetisch gemodificeerde muizen konden onderzoekers van de verschillende afdelingen van de faculteit medicijnen aan Yale een verband leggen met een reactie van het auto-immuunsysteen in de darmen van deze dieren door de aanwezigheid van een bacterie genaamd Enterococcus gallinarum. Zij zagen dat dit met name gebeurde toen deze bacterie spontaan naar andere delen van het lichaam verplaatste, zoals bijvoorbeeld de milt, lever en de lymfeklieren. De resultaten van deze tests zijn daarna bevestigd door levercellen te vergelijken van gezonde mensen met levercellen van mensen die een auto-immuunziekte hebben. Bij deze tweede groep werd dezelfde bacterie teruggevonden.

Het team wetenschappers heeft de connectie uitgezocht tussen de bacterie en ook het gebruik getest van enkele antibiotica die specifiek waren ontwikkeld en die doeltreffend de vermeerdering van de Enterococcus gallinarum. Daarnaast zorgden deze ook voor het verzachten van de symptomen die zich voordoen bij de ziekte. De resultaten van dit onderzoek lijken een klein lichtpuntje van hoop te zijn voor de vele mensen die aan auto-immuunziekten lijden.

Bronnen:

http://science.sciencemag.org/content/359/6380/1156.full
https://www.researchgate.net/publication/294419057_The_World_Incidence_and_Prevalence_of_Autoimmune_Diseases_is_Increasing
https://news.yale.edu/2018/03/08/enemy-within-gut-bacteria-drive-autoimmune-disease

Advertisement