Heteroseksuele mensen bestaan niet volgens dit onderzoek en dat druist in tegen wat we met zijn allen denken - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Heteroseksuele mensen bestaan niet volgens…
Deze autodidact beeldhouwer maakt beelden zo gedetailleerd dat ze wel lijken te leven 12 zeldzame foto's van de nepwijk die in Amerika werd gebouwd om voor de vijand een vliegtuigenfabriek te verbergen

Heteroseksuele mensen bestaan niet volgens dit onderzoek en dat druist in tegen wat we met zijn allen denken

Door Skip Tromp de Haas
1.604
Advertisement

In een recent onderzoek dat is gepubliceerd in het "Journal of Personality and Social Psychology" worden de opvattingen over seksuele oriëntatie die mensen in de maatschappijen in het Westen al lang hebben, aangetast. Bij de studie is er gekeken naar de uiting van de geslachtsidentiteit bij vrouwen en is de fysiologische respons gemeten bij vrijwilligers toen zij zowel heteroseksueel als homoseksueel materiaal te zien kregen. Wat is er ontdekt tijdens het onderzoek? Dat de lichamen van de vrijwillige deelnemers, ongeacht welke seksuele voorkeur er werd opgegeven, positief reageerden op hetero en homofiele seks.

Het doel van het onderzoek was duidelijk omlijnd en helemaal niet sensatiebelust, maar juist de menselijke seksualiteit losrukken uit de strikte scheiding hetero-homo.

Voor de onderzoekers komt het idee van een geslacht dat gekooid is in categorieën hetero en homo, niet overeen met de werkelijkheid en verdraait het de visie op seksualiteit die mensen hebben.

De seksualiteit van de deelnemers werd bij het onderzoek geanalyseerd door de reactie van hun pupillen te observeren als zij naar porno keken.

Het onderzoek is eigenlijk een onderdeel van een veel grotere studie, waar natuurlijk ook mannen bij worden betrokken.

Verwijde pupillen worden binnen de pyschologie gezien als een duidelijk signaal van aantrekkingskracht. Elke keer als we met onze ogen iets zien wat zij prettig vinden, dan worden de pupillen wijder en gaat dat geheel vanzelf en is dit niet te beheersen. Dat verklaart ook waarom hier naar gekeken wordt tijdens veel onderzoeken van psychologische aard.

Vrouwen die keken naar visueel stimulerend materiaal reageerden op dezelfde manier, zowel bij het kijken naar homoseksuele handelingen als heteroseksuele.

Advertisement

Door de algemene zienswijze die er is, worden we gedwongen om te denken in hokjes, ook als het op seksualiteit aankomt: hetero of homo. Het is pas recent dat biseksualiteit ook mee wordt gerekend.

foto: pixabay.com

Hoogleraar Ritch C. Savin-Williams van de Faculteit voor Menselijke Ontwikkeling aan de Cornell University, die ook onderzoek doet voor deze studie, zegt niet verrast te zijn: "Het verbaast me niet dat seksualiteit veel complexer is dan de onderverdeling gay of hetero. We proberen zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden om te kunnen ontdekken wat echt hun geaardheid is. Soms lijkt het dat mensen een bepaalde geaardheid hebben, maar worden ze gedwongen te zeggen het tegenovergestelde te zijn en dat is niet goed."

De seksualiteit van de mens is een continuüm en omarmt alle mogelijke vormen waarop deze tot uiting kan worden gebracht.

In de ogen van Savin-Williams zijn de problemen die mensen hebben met het definiëren van hun eigen seksualiteit, te herleiden tot de beperkende sociale invloed: "We zijn in staat om aan te tonen aan de hand van lichamelijke processen dat mensen niet hetero, homo of bi zijn".  Het idee dat mensen 100% hetero, gay, biseksueel zijn heeft geen enkele wetenschappelijke grond.

En wat denk jij van dit onderzoek? Denk je echt dat het om opvattingen gaat die de maatschappij erin heeft weten te slijpen, of denk je dat seksualiteit niet overeenkomt met wat de onderzoekers zeggen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt