8 tekenen die op een gebrek aan eiwitten zouden kunnen wijzen

door Skip

17 April 2018

8 tekenen die op een gebrek aan eiwitten zouden kunnen wijzen
Advertisement

Vormen van eiwitgebrek komen vaker voor dan je zou denken en worden de symptomen ervan vaak niet herkend. Eiwitten zijn heel erg belangrijk voor de werking van het lichaam en spelen een rol bij een groot aantal processen. Een gebrek kan ertoe leiden dat je je niet zo goed voelt, maar op den duur kan dit veranderen in iets ernstigers. De symptomen kunnen herkennen van een eiwittentekort is belangrijk zodat je snel kan reageren met de meest gepaste behandelingen.

Dit zijn 8 veel voorkomende symptomen die zich voordoen wanneer er sprake is van eiwittengebrek.

Advertisement

Zwakke of gegroefde nagels

Zwakke of gegroefde nagels

Toshiyuki IMAI/Flickr

Nagels zeggen veel over hoe het met je lichaam gesteld is en reageren op mogelijke eiwittekorten. In dit laatste geval kunnen nagels broos zijn, afbreken, witte vlekken of gelige/bruine lijntjes hebben.

Advertisement

Haaruitval

Haaruitval

ishawalia/Flickr

Gedurende enkele perioden in het jaar kan het normaal zijn dat je meer haar verliest, maar het is een goed idee om er zeker van te zijn dat dit niet komt door een eiwittendeficiëntie. Wanneer je niet alle voedingstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft (vitamines, mineralen, eiwitten...), dan geeft het lichaam voorrang aan processen die van levensbelang zijn en staat de rest op de tweede plaats. Dat verklaart waarom haar futloos, broos is of meer uitvalt dan normaal.

Slaapproblemen

Slaapproblemen

Judit Klein/Flickr

Als je merkt dat je gedurende een periode slecht slaapt wanneer je er dan normaal gezien geen last van hebt, dan zou alles terug te voeren kunnen zijn op een niet-correct eetpatroon dat een eiwittentekort zou kunnen hebben veroorzaakt. Er zijn veel onderzoeken die een verband leggen tussen voeding en de kwaliteit van je nachtrust, dus het is goed om onderzoek te doen naar deze mogelijkheid zodat slapeloosheid en het voedingsstoffengebrek kan worden opgelost.

Grotere kans op botbreuken

Grotere kans op botbreuken

pixabay.com

Een van de ernstigere gevolgen van eiwittentekort waar rekening mee moet worden gehouden, is de grotere kans op botbreuken, want naast calcium zijn ook vitamine D en proteïnen heel erg belangrijk bij het voorkomen van ziektes als osteoporose.

Warrig zijn, geheugenverlies, moeite met concentreren

Warrig zijn, geheugenverlies, moeite met concentreren

CollegeDegrees360/Flickr

Merk je op dat je je minder goed kan concentreren en dat je minder goed leert, vaak het idee hebt dat je warrig bent, en het je gebeurt dat je dingen vergeet? Door er samen met je huisarts over te praten kan je kijken naar de oorzaken van wat er gebeurt. Dit kan komen door een gebrek aan eiwitten. Eiwitten zijn essentiële bestanddelen voor een goede werking van dopamine en andere neurotransmitters, waardoor je hersenen goed kunnen werken.

Advertisement

Voortdurend trek hebben

Voortdurend trek hebben

Frédérique Voisin-Demery/Flickr

Als je voortdurend trek hebt, dan zou je eens kritisch moeten kijken naar je dieet, want vaak wordt deze vorm van honger, met name naar koolhydraten en suikers, juist veroorzaakt door het veelvuldig eten van eiwitarme producten die rijk aan koolhydraten zijn. 

Pijn in je spieren en gewrichten

Pijn in je spieren en gewrichten

pixabay.com

Spieren zijn de grootste opslagplaatsen van eiwitten in het lijf. Wanneer het lichaam om moet zien te gaan met een gebrek aan eiwitten, dan haalt het de reserves uit de spieren en dat zorgt voor pijn die je ook voelt in je gewrichten.

Advertisement

Leververvetting

Leververvetting

pixabay.com

Leververvetting is een van de gevolgen van eiwittengebrek die het meest voorkomt. Wanneer je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt dan is de lever een van de eerste organen die dat als eerste merken en je problemen gaan geven. Binnen het kader van een studie is er waargenomen dat door weer een juiste hoeveelheid eiwitten per dag in te nemen dat de lever zichzelf weer kan herstellen en goed kan gaan werken.

Bronnen:

https://www.express.co.uk/life-style/health/919054/protein-deficiency-symptoms

Advertisement