Je nagels laten herstellen met gel, kleven er risico's aan deze behandeling?

door Skip

24 April 2018

Je nagels laten herstellen met gel, kleven er risico's aan deze behandeling?
Advertisement

Je nagels laten herstellen met gel kan je niet meer echt een nieuwigheid noemen, maar als we het gaan hebben over de veiligheid van de gebruikte apparaten, dat is mogelijk een heel ander verhaal.
Dat je door deze nagelbehandelingsmethode wekenlang verzorgde en gelakte nagels hebt in plaats van een paar dagen en dat je daar enthousiast over kunt zijn, dat is te begrijpen, maar misschien vergeten er een paar dames dat je als je nagels drogen, dat je dan blootgesteld wordt aan kleine beetjes UV-straling. Moet je je zorgen maken?

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

Als we uitgaan van wat de Skin Cancer Foundation aangeeft, hebben niet alle toestellen die voor dit soort manicures worden gebruikt het onderdeel UV in de naam (op sommige staat er LED), maar dat al deze apparaten allemaal werken op basis van deze technologie. Deze apparaten produceren kleine hoeveelheden UVA-straling waardoor op lange termijn de cellen van de opperhuid kunnen veranderen. Hierdoor kunnen dan een aantal ernstige of minder ernstige problemen ontstaan.
Op dit moment wordt er in de wetenschappelijke literatuur over de gevolgen van langdurig gebruik van deze machines geen duidelijkheid geschept over de mogelijke gevaren die ze opleveren. Het is echter bekend dat deze gevaren niet te vergelijken zijn met de risico's die je loopt wanneer je onder de zonnebank gaat liggen.

Medisch personeel van de Skin Cancer Foundation benadrukt desondanks dat, hoe weinig ook, het altijd nog straling is. Zij suggereren dat je jezelf kunt beschermen door twintig minuten van tevoren een beschermend filter op de handen te leggen voordat de gel wordt aangebracht. En, waneer mogelijk, dat je nagels dan vanzelf laat drogen in plaats van lampen met UV-straling te gebruiken.

Bronnen:

https://www.skincancer.org/media-and-press/press-release-2013/nail-lamps

Advertisement